Ook uit de wind is het goed toeven bij Plané
Ook uit de wind is het goed toeven bij Plané

Downwind zigzaggen door een parcours met boeien

sport

DELFT – Tegen de tijd dat de doorsnee Delftenaar zich met windkracht vijf en hoger naar binnen spoedt, komen ze bij windsurfvereniging Plané enthousiast naar buiten. Trainer en enthousiast lid Wouter Wessels van deze oer-Delftse club vertelt er alles over.

Door Willem de Bie

Wouter Wessels groeit op in Tanthof, eerst in de Bikolaan en wat later in de 'Hofjes' in de wijk Voordijkshoorn. Op de basisschool, Gabriël West, organiseren ze één keer per jaar een sportdag, waarbij de leerlingen kennismaken met een groot scala aan sporten. Waaronder hockey. En dat was bij Wouter precies in de roos: vlakbij zijn huis, Ring Pass, en een sport waar voor Wouter alles in zit. Op internet komt hij gave YouTube-video's met windsurfen tegen en raakt enthousiast. Enthousiasme dat uitloopt in het aanschaffen van een surfboard en bijbehorende attributen: "Ik dacht er verstand van te hebben en kocht een waveboard van vijfentachtig liter met een zeil van vierenenhalve vierkante meter. De eerste keer met dat spul weet ik nog goed: geen wind en niet vooruit te branden. Al snel had ik door dat mijn spullen misschien niet de handigste aankoop waren en dat les nemen ook geen slecht idee was".

En zo komt de beginnende surfer bij 'Windsurfingdelft Plané' terecht. Een vereniging die misschien wel op de mooiste locatie van Delft is gesitueerd: aan de rand van het water van de Grote Plas in de Delftse Hout. Gestart in 1975, toen de Plas niet meer was dan een plas met wat petieterige boompjes en kale grasveldjes. Plané is er snel bij en mag op het schiereiland van de Plas een eigen accommodatie bouwen, wat met gezamenlijke inspanning van de leden een goed geoutilleerd clubgebouw oplevert. "We zitten hier natuurlijk prima, hebben aardig wat wind, hoewel dat met de steeds hoger wordende begroeiing wel minder wordt. En soms zit het weer tegen, zoals deze zomer: erg weinig wind en blauwalg".

Bij Ring Pass verhuist Wouter van de junioren naar de senioren: "En dat was een probleem: ik verhuisde van de zaterdag naar de zondag en dat ging niet samen met het surfen, dat ook op zondag is. Ik heb toen met pijn in 't hart gekozen voor het windsurfen". Wouter heeft technische Informatica gestudeerd aan de Haagse Hogeschool en werkt nu als 'ethical hacker' bij een groot bedrijf. Een ethical hacker ontwikkelt en test software op allerlei gebieden. Deze vaardigheden komen ook van pas bij het surfen: "Ik was een keer mee naar aan een NK en daar viel mij op dat scores en uitslagen allemaal nog min of meer handmatig, dus redelijk amateuristisch, met Excel-sheets werden bijgehouden.

Met zijn IT-kennis ontwikkelt Wouter een fraaie computertool: "Het bijhouden en produceren van scores en uitslagen, en dus de sport, wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker, sneller, moderner en geavanceerder. Vorig jaar heb ik het programma voor het eerst uitgeprobeerd en dat ging goed. Sinds die tijd word ik steeds meer gevraagd om dit ook te doen voor andere clubs, zowel in binnen- als in buitenland". En zo komt Wouter in China, Brazilië, Italië, Denemarken. "Voor mij is het een soort samenkomen van hobby en werk".

Wouter surft natuurlijk ook en doet dat op zodanige wijze dat de club hem enkele jaren geleden vroeg om trainer te worden. En dus volgde Wouter een officiële trainerscursus bij de Watersportbond en is hij regelmatig langs en op het water te vinden om anderen de fijne kneepjes van het surfen bij te brengen. Het windsurfen heeft in de loop van de jaren concurrentie gekregen van andere sporten: "Het was in de jaren zeventig, naast zeilen en enkele andere sporten, een van de eerste sporten die ook op het water en met een zeil beoefend werden. Langzamerhand zijn er meer varianten bij gekomen, zoals bijvoorbeeld het kite-surfen, surfen op een klein board en voortbewogen door een kite, een vlieger". De hausse van de jaren zeventig is voorbij en momenteel heeft Plané een vrij constant aantal leden dat schommelt rond de tachtig.

Windsurfing heeft, net als veel andere sporten, een aantal klassen waarin wedstrijden worden gehouden: "De meest populaire variant is 'Slalom', waarbij het gaat om behendigheid en snelheid. Er wordt dan downwind gevaren over een zig-zag parcours met boeien; hopelijk in 2024 te bewonderen op de Olympische Spelen".

Surfen, trainen, surfweekends organiseren, feestjes, Wouter heeft het erg naar z'n zin. "Ik heb hier trouwens ook mijn vriendin ontmoet…".

Meer weten over de surfsport in het algemeen of Plané in het bijzonder? Mail naar: trainer@windsurfingdelft.nl.