Vorig jaar liepen er zo'n honderd mensen mee in de parade. Wandelt u dit jaar ook mee? (Tekst: Esther Luijk)
Vorig jaar liepen er zo'n honderd mensen mee in de parade. Wandelt u dit jaar ook mee? (Tekst: Esther Luijk)

Coming Out Day: een feestje met een serieus randje

Algemeen

Donderdag 11 oktober vindt de internationale Coming Out Day plaats (COD). Een dag die niet alleen bedoeld is om LHBT'ers te steunen bij het uit de kast komen of ze een duwtje in de rug te geven, maar ook voor LHBT'ers om te vieren dat ze zijn wie ze zijn.

In Delft besteden verschillende partijen aandacht aan de speciale dag, waaronder de gemeente Delft, de TU en Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH).

Robert Baart, lid van DWH en coördinator van de Coming Out Day in Delft, is blij dat de dag sinds 2009 ook in Nederland bestaat. "Iedere LHBT'er die in de kast zit heeft een keer 'het moment'. Het moment waarop diegene besluit uit de kast te komen. In veel families is het echter niet een vanzelfsprekend onderwerp om over te praten. Een dag als de COD kan het makkelijker maken om het onderwerp bespreekbaar te maken. De openbare aandacht kan als een steuntje in de rug voelen."

De Coming Out Day draagt op den duur bij aan meer acceptatie van homoseksualiteit in Nederland, denkt Robert. "Niet op een directe manier; er is waarschijnlijk niemand die een parade bekijkt en dan denkt 'o, nu vind ik het allemaal oké'. Maar het gebrek aan acceptatie wordt vaak veroorzaakt door gebrek aan kennis over het onderwerp. Door homoseksualiteit te blijven bespreken en de aandacht erop te vestigen, kunnen we uiteindelijk grote veranderingen teweeg brengen."

Die aandacht vertaalt zich in dit geval in een uitgebreid programma op 11 oktober. Op 10.00 uur wordt bij wijze van feestelijke opening de bekende regenboogvlag gehesen bij het Stadskantoor. Op de TU Delft worden gedurende de hele dag workshops en een paneldiscussie gehouden voor studenten en medewerkers. Om 17.45 zal er een feestelijke parade vertrekken vanaf de faculteit Industrieel ontwerpen op het TU-terrein. De stoet zal naar de Markt lopen en vanaf daar richting het pand van DWH aan de Lange Geer. Iedereen die mee wil lopen in de parade is van harte welkom om zich aan te sluiten! Vanaf 18.30 zal de artiest 'Not.Your.Regular.Boy' optreden voor de deur van DWH. Het concert is gratis en bedoeld voor alle Delftenaren. Afsluitend, vanaf 21.00 uur, zal binnen nog een feest plaatsvinden, voor de doelgroep van DWH.

De organisatie gaat de Delftenaren uitnodigen voor de parade en het concert door in de stad flyers uit te delen met verhalen erop van internationale studenten. Veel van deze studenten zijn speciaal in Nederland komen studeren omdat ons land al een stuk verder is in de acceptatie van homoseksualiteit dan hun eigen land. Robert: "Met de flyers vragen we aandacht voor deze verhalen. Enerzijds zijn de verhalen bedoeld om de acceptatie nog verder te verhogen, maar anderzijds ook om te laten zien dat we in Nederland al heel ver zijn en dat we voor veel mensen een toevluchtsoord zijn."

Een van de verhalen op de flyers is van Mario uit Mexico. "Toen ik startte met mijn studie in Delft, dacht ik niet over mijzelf als iemand voor wie uit de kast komen een heel goed idee was. Tijdens mijn jeugd heb ik voorbeelden meegemaakt die me deden denken dat homo zijn iets slechts was, iets dat je ten koste van alles moest zien te vermijden. Voorbeelden wat verder weg, bij verre familieleden, maar ook dichterbij, bij de familie die tegenover de onze woonde. Ik vroeg me af wat er met mij zou gebeuren. Zou ik gevraagd worden te veranderen, mezelf te verbeteren, of zelfs om te vertrekken? Ik was erg bang."

Mario vertrok naar Nederland en ging hier studeren. "Tijdens mijn studie maakte ik andere LHBT-vrienden en ik leerde hun verhaal kennen. Ik ondervond dat zij mijn angsten deelden en dat de uitkomsten van eerlijk zijn tegenover de familie verschilden. Maar we stonden er in ieder geval niet alleen voor. De moed die ik bij anderen zag, deed mij besluiten de gok te wagen. Ik kwam bij mijn moeder als eerste van mijn familie uit de kast. Ze huilde, voor een hele tijd. Het voelde alsof ik haar teleurstelde en ik zei dat het me speet. Ze stopte met huilen en stopte ook mijn spijtbetuiging en zei: De persoon van wie jij besluit te houden heeft geen enkele invloed op hoeveel ik van jou hou." Mijn vader vatte het ook goed op. Hij maakte zelfs grapjes. Ik wist niet dat ik een zware last op mijn schouders had getild totdat de druk wegviel. Ik weet dat ze van mij houden, ook al blijft het moeilijk voor mijn ouders om het onderwerp ter sprake te brengen."

Mario heeft nog een laatste raad: "Voor iedereen die nog twijfelt: Doe was je moet doen om jezelf veilig te voelen. Maar vergeet alsjeblieft nooit dat je niet alleen hoeft te zijn en dat je een compleet leven verdient. Dat je jezelf mag zijn en mag liefhebben met al je kracht die je hebt."