Afbeelding

Hemd van het Lijf: Maud Halkes

vaste rubrieken

Maud Halkes zit midden in een verbouwing. Samen met andere ouders is zij bezig met het op poten zetten van de nieuwe stichting KDC Aandachtslab.

1. Waarom wil je hier op de foto?
In januari 2019 opent hier in Rijswijk een nieuw kinderdagcentrum, KDC AandachtsLab, bedoeld voor kinderen tot 18 jaar met een ernstig meervoudige beperking.

2. Hoe kwam je op dit idee?
Ik ben zelf moeder van vier kinderen en mijn jongste dochter Suus is ernstig meervoudig beperkt. Dat betekent dat ze de hele dag afhankelijk is van anderen. Ik merk bij haar dat ze gelukkiger wordt als er aandacht is voor haar ontwikkeling. Maar haar iets leren is een intensief proces, het vereist veel tijd en aandacht, en dat mis ik in de huidige zorg.

3. Wat gaat er bij jou anders?
Er is in de huidige zorg bijvoorbeeld maar één begeleider voor vier kinderen. Ze worden wel goed verzorgd, maar er blijft weinig tijd over om aan de ontwikkeling te werken, terwijl ze daar echt gelukkiger van worden! Bij KDC AandachtsLab gaat het zorggeld écht naar de zorg.

4. Wat biedt KDC AandachtsLab?
De nadruk ligt op beweging, ontwikkeling en participatie. We focussen op wat deze kinderen wel kunnen. Verder willen we contact tussen deze kinderen en kinderen zonder beperking stimuleren.

5. Waarom de nadruk op beweging?
We willen de kinderen structureel meer laten bewegen. Dat is gezond, je hebt er veel plezier van en het is goed voor het maken van contact. We gaan als eerste KDC in Nederland werken met een beweegprogramma dat is ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen.

6. Kunnen ouders hun kind al aanmelden?
Ja, dat kan (via www.aandachtslab.nl). Of een kind daadwerkelijk terecht kan, hangt af van verschillende factoren. Tijdens een persoonlijk intake gesprek bespreken we de mogelijkheden.

7. Hoe kom je aan geld hiervoor?
Voor de verbouwing en inrichting zijn we op zoek naar fondsen en organiseren we zelf allerlei acties, zoals een fietstocht in Italië, een benefietdiner, statiegeld-acties, etc. Ook kunnen mensen lid worden van de Club van 100% Aandacht.

8. Je doet dit allemaal als vrijwilliger. Werk je ernaast?
Toen Suus drie jaar was, ben ik gestopt met werken. Ik was veel onderweg naar therapeuten en artsen, en ik heb sowieso vier kinderen, dus dat is een heel georganiseer.

9. Hoe zijn je andere kinderen betrokken?
Binnen het gezin zijn zij heel erg betrokken, ze helpen ook in de zorg van Suus. Bij de sleuteloverdracht, kwamen zij ook met al hun vrienden helpen slopen. Superbroer en -zussen!

10. Als ik burgemeester was van Delft... Ik vind eigenlijk dat de burgemeester van Delft het heel goed doet… Dus ik blijf liever heel hard werken aan de realisatie van het AandachtsLab!