Het uitzicht vanaf Molen de Roos is nu een stuk fraaier. Kom het zelf ervaren tijdens De Strip! (Tekst: Esther Luijk)
Het uitzicht vanaf Molen de Roos is nu een stuk fraaier. Kom het zelf ervaren tijdens De Strip! (Tekst: Esther Luijk)

Gloednieuwe Spoorzone wordt gevierd met De Strip

Algemeen

Jarenlang hebben de bewoners van de spoorzone in de zooi gezeten. Maar nu is het einde in zicht. De bouwputten maken plaats voor een prachtige 'strip' tussen de Delftse Molen en het Delfts Studenten Corps. De bewoners van de Spoorzone zijn veelal gelukkig met het resultaat. Reden voor een feestje, werd er gedacht. Zaterdag 22 en zondag 23 september vindt daarom De Strip plaats, een evenement vol kunst, cultuur, filosofie, duurzaamheid, mode en lekker eten.

Het evenement wordt georganiseerd door Club Delft, Stichting DelftsPeil, Molen de Roos, Linda Produceert en in samenwerking met nog vele andere partijen. "We willen vieren dat de boulevard niet alleen af is, maar ook bestaat!", licht Dunja Gasper, projectmanager bij Club Delft, het evenement toe. "Waar vroeger de stad in tweeën werd gesneden door het spoorwegviaduct, kun je nu je buren zien. We vinden het belangrijk om als stad die mooie nieuwe plek in het zonnetje te zetten. En wat is dan een beter moment om dat te vieren dat met Burendag, op 22 september?"

De Strip
De naam van het evenement verwijst naar de langgerekte boulevard. "We associëren het een beetje met De Strip in Las Vegas", lacht Dunja. "Maar in plaats van hotels en casino's, hebben wij een heel weekend lang leuke activiteiten, voor en door Delftenaren."

Ontmoeten
Er zijn drie thema's verbonden aan De Strip: 'Ontmoeten, Nieuw Perspectief en Duurzaam Samenleven'. Bij ieder thema zijn talloze activiteiten bedacht, variërend van jamsessies en kunstwerken bouwen tot een kledingkliekjesworkshop en danslessen. "Het is voor ons belangrijk dat de mensen elkaar ontmoeten, of opnieuw ontmoeten. We hebben daarom veel activiteiten op het programma staan waarbij interactie mogelijk of nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek met de stadsfilosoof, of laat je toekomst voorspellen door de waarzegster van Hart en Ziel. Bij de jamsessies leer je niet alleen de muzikanten kennen, maar ook allerlei verschillende muziekgenres."

Nieuw Perspectief
Ontmoeten is dus een breed begrip, zo bevestigt ook Dunja. "Zowel zaterdag als zondag worden er fietstochten georganiseerd door DelftByCycle door het vernieuwde spoorzonegebied. Door de gidsen die met je meefietsen ontmoet je de stad bij wijze van spreken opnieuw. Je ervaart de plekken op een heel andere manier, het vernieuwt en verbreedt je perspectief. Het sluit dus ook bij dat thema goed aan." Maar het thema Nieuw Perspectief kan ook letterlijk worden opgevat bij een aantal activiteiten. "Wie heeft er niet altijd al eens op het balkon van Molen de Roos willen staan, waar je de stad vanuit een heel andere hoek kan bekijken? Zondag 23 september kan het, want Wilma Keizer biedt dan tekenlessen aan vanaf het balkon. En vanaf het balkon van DSC zal Jan van der Mast gedichten voordragen van JC Marken. Een heel bijzondere en unieke plek om een voordracht te beluisteren!"

Duurzaam samenleven
Het laatste thema, Duurzaam Samenleven, is een thema dat vooral bij Molen de Roos veel navolging vindt. "Daar vinden veel activiteiten plaats die ingaan op 'hoe wil je met elkaar en met de omgeving omgaan?'", vertelt Dunja. "Zo is er een swapmarket waar je kleding kan 'swappen' (ruilen), en kunnen mensen meedoen met workshops om van kledingkliekjes weer iets heel nieuws te kunnen maken, en voor het Agathaplein is de mogelijkheid om samen met Tijn Noordenbos een kunstsculptuur te maken van gerecycled materiaal. Er zijn meer dan honderd lokale artiesten en meer dan vijftig activiteiten. Kortom, er is echt voor iedereen wel wat te doen."

Gratis
Het festival is gratis te bezoeken en ook deelname aan (bijna) alle activiteiten is gratis. Het feest is bedoeld voor alle Delftenaren. "Natuurlijk richten we ons voornamelijk op de mensen die het gebied de laatste jaren voornamelijk als bouwput hebben gekend, maar het zou zonde zijn om dit mooie feestje niet met de hele stad te delen. Dus kom gezellig langs en laat je verrassen!"

Vrijwilligers
Om het tweedaagse festijn in goede banen te leiden, kan de organisatie nog wel wat helpende handen gebruiken. "We zoeken Swappers voor bij de kledingswap, modellen voor op de catwalk, muzikanten voor de jamsessies, pannenkoekenbakkers, artiestenverzorger, mensen die willen helpen bij de op- en afbouw, noem maar op! Iedereen die wil helpen is van harte welkom."

Kijk voor meer informatie over de vrijwilligersfuncties en het volledige programma van De Strip op www.clubdelft.nl/destrip. Aanmelden als vrijwilliger kan via info@clubdelft.nl