Bij schietvereniging 'Doel Treffend' beheersen ze veel disciplines en hebben ze veel goede schutters, waaronder Dirk (tekst en foto: Willemdebie.nl)
Bij schietvereniging 'Doel Treffend' beheersen ze veel disciplines en hebben ze veel goede schutters, waaronder Dirk (tekst en foto: Willemdebie.nl)

"Elk schot dat ik neem is als een wedstrijd in het klein"

sport

DELFT – Je ademhaling rustig, voeten iets uit elkaar en in vijfenveertig graden, luchtpistool in de rechterhand, linkerhand in de broekzak, lichaam geheel in rust, langzaam richten, drukpunt van de trekker opzoeken, rustig uitademen en afdrukken. En dan de euforie als het schot midden in de roos is! Dirk de Waard van schietsportvereniging Doel Treffend weet er alles van.

Dirk de Waard heeft sportief gezien een jeugd als vele anderen: schoolzwemmen en aanverwante activiteiten van de gymleraar. Op z'n vijftiende wordt hij enthousiast over ijshockey en gaat dit praktiseren in de Haagse Houtrust. Na een paar jaar verwisselt hij de Houtrust voor sportschool Bontje en legt zich toe op de karate sport. Maar de echte doorbraak komt rond zijn vierentwintigste. Hij gaat dan mee met een neef mee naar de schietsportvereniging in Naaldwijk. Dirk kan zich die eerste keer nog goed herinneren: "Ik werd door mijn neef in de goede schiethouding gezet, dat is benen iets uit elkaar en in vijfenveertig graden. Ik richt met mijn eerste patroon en schiet de hele schijf, de roos, en de ophanging totaal in flarden!".

Sinds die dag is het de schietsport voor Dirk de Waard. "Ik ben ook lid geweest van een militaire schietvereniging. Daar konden we ook met zwaarder kaliber wapens schieten en, dat is vooral mijn ding, met historische wapens". Terwijl Dirk dit zegt krijgt hij toevalligerwijs ondersteuning van een lid van 'zijn' vereniging 'Doel Treffend'. Met dat schot komt een flinke rookpluim vrij en klinkt er een doffe klap. "Klinkt als een Remington Colt 44, een zogenaamd voorlaadwapen. Eerst gaat het kruit er in, dan de prop, dan de kogel en achterop het slaghoedje. Eerst zorgt het slaghoedje voor ontbranding van het kruit, dan pas wordt de kogel uit de loop gestuurd. Al die tijd moet je blijven richten; mooi ouderwets handwerk!".

"Het is echt een sport. Je moet veel aanleren. Vooral je houding is erg belangrijk: staand, voeten in vijfenveertig graden, bij een handvuurwapen je niet-schiethand in je broekzak, je lichaam volledig in rust, richten, het drukpunt van de trekker langzaam opzoeken en afdrukken. Ook je ademhaling speelt een belangrijke rol. En uiteraard je wapen volledig kennen en zorgen dat het in optimale staat is".

Het schieten gaat op 'de baan', een lange, goed verlichte en geventileerde ruimte waar aan de ene kant de schietposities zijn en helemaal aan de andere kant de schijf met daarop een kaart met één of meerdere doelen, rozen. Naast het staand schieten wordt er ook 'bench rest', ondersteund geschoten. De schutter zit, en zijn wapen met telescoop rust op het tafelblad. Ogenschijnlijk een makkie om zo te schieten. Schijn bedriegt, en Dirk vraagt de schutter zijn kaart te laten zien: "Zoals je ziet bestaat deze kaart niet uit één roos, maar enkele tientallen. Elke roos is 4 centimeter in doorsnee en daarvan moet je weer het absolute midden raken om de hoogste score te halen". Hoge concentratie en training zijn een vereiste.

Bij schietvereniging 'Doel Treffend' beheersen ze veel disciplines en hebben ze veel goede schutters. Er hangen dan ook flink wat prijzenkasten. Bij wedstrijden is de club vaak vertegenwoordigd voor 'individueel' en 'corps', ofwel een gecombineerd team. Bij Doel Treffend is, zoals bij alle schietverenigingen, het schieten veilig en verantwoord geregeld: "Er is altijd een zogenaamde baancommandant aanwezig die verantwoordelijk is voor de veiligheid. Wapens alleen op de baan. En we hebben een tel-tafel waar iemand zorgt voor de uitgifte van de munitie en de kaarten. Daarnaast worden aspirant-leden gescreend en zorgt de politie voor regelmatige controle; dat is allemaal wettelijk goed geregeld".

Bij 'Doeltreffend' vind je een dwarsdoornede van de bevolking volgens Dirk: "Van hoog tot laag, mannen en vrouwen, diverse culturen. Sport verbroedert, zoals dat zo mooi heet". Vanaf veertien jaar kan je lid worden van 'Doel Treffend'. Daarna volgt een gedegen opleiding en training; vanaf je achttiende mag je dan onder begeleiding schieten met klein kaliber. Uiteindelijk beslist het bestuur en de politie of je in aanmerking komt voor een schietvergunning.

Dirk is vooral druk met zijn functie van voorzitter , maar probeert tussendoor nog wel te schieten. "Ik heb net een karabijn M1 aangeschaft, een prachtig wapen dat vooral bekend is uit de Tweede Wereldoorlog. Mooie techniek!". Afgelopen week waren er internationale wedstrijden in Duitsland, in oktober zijn er wedstrijden met het Militair Pistool. Dirk de Waard is nog steeds enthousiast over 'zijn' sport: "Elk schot is een wedstrijd in het klein: de concentratie, het aanleggen, de rust en dan het schot. Raak? Geweldig!".