Wat ik zeggen wil...

Algemeen

Omwonenden tegen plannen met voormalige portierswoning Sint Joris

Wij als omwonenden hebben geen bezwaar tegen de sloop van de portierswoning, ook niet tegen nieuwbouw. Het bezwaar geldt voor het vervijfvoudigen van de herbouw, bestaande uit drie appartementen. Wij hebben begrip voor de eigenaar dat hij zijn grond zoveel mogelijk wil benutten en laten renderen, maar daarbij houdt hij geen rekening met het bestemmingsplan.

Niet voor niets is door de gemeente in het ecologisch rapport op deze grond een groene zone gepland, een belangrijke groene verbinding voor insecten en vogels. Voorwaarden zijn dan ook dat er bij verbouwing of herbouw hooguit 10% uitgebreid mag worden, met een maximale hoogte van 10 meter. Deze herbouw voldoet absoluut niet aan deze voorwaarden. Er loopt een eeuwenoude sloot langs het perceel, langs de fruittuinen naar het groengebied van het Joris, met natuurlijke lommerrijke begroeiing langs de oevers, een prachtige waardevolle corridor voor insecten en vogels. Het appartementsgebouw wordt gepositioneerd op slechts drie meter afstand van deze sloot. De terrassen grenzen direct aan het water. Met een damwand wordt een betonnen keerwand opgericht, welke zich als plint van het gebouw gaat manifesteren. Het bestaande oevergroen wordt vernietigd, waarbij ook een prachtige hoge beuk moet verdwijnen.

Een ander bezwaar: Ongeveer zes jaar geleden bouwde deze eigenaar een villa, grenzend aan de betreffende ecologische zone. Toen is aan de orde gekomen dat het naastgelegen prachtige historische pand, 'Villa Maria', dominant moest blijven voor de directe omgeving. Als dit appartementsgebouw er mag komen zal dat de aandacht vragen en wordt Villa Maria alsnog ondergeschikt. Omwonenden hebben zich verenigd tegen deze bouwplannen in de Werkgroep Oostsingel 181!