(foto: Roel van Dorsten)
(foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Het Delftse Sportcongres 2018 in Museum Prinsenhof

sport

Het grote succes van de 1e editie van het Delftse Sportcongres, een jaar geleden, heeft het Bestuur van de Sportraad Delft doen besluiten om dit jaar het 'Tweede Delftse Sportcongres' te organiseren.

Het gaat er bij het Delftse Sportcongres om dat de Delftse sportclubs centraal staan en dat er een relatie is met dan wel aanknopingspunten zijn voor het lokale sportbeleid. Het onderwerp voor het nu te houden 2e Delftse Sportcongres is de vraag naar de rol van sport en sportclubs in de integratie tussen de diverse bevolkingsgroepen. Waarom kiezen jongeren met die ene achtergrond wel voor sport A, maar niet voor sport B? En waarom doen anderen dat precies andersom? En binnen die ene specifieke sport, met name binnen de grootste sport van allemaal, het voetballen: waarom zien we bepaalde bevolkingsgroepen wel bij een aantal clubs maar helemaal niet in andere sportclubs? Wat brengt mensen, en dan met name de jeugd, met geheel uiteenlopende achtergronden bij elkaar in de kleedkamer van een sportclub? En hoe gaat dat dan samen? Vindt daar een bepaalde binding plaats, of blijven het toch aparte eilandjes binnen die club? Waarom scheiden de wegen van bepaalde bevolkingsgroepen zich over een aantal takken van sport, waarom scheiden de wegen zich zelfs binnen bepaalde sporten over diverse clubs? En als dat al zo is: hoe komt dat? Is het erg? Moeten we hier iets aan doen? Sport als mogelijk middel tot integratie en sociale cohesie. Sport is meer dan winnen alleen.

Het Tweede Delftse Sportcongres vindt, zoals aangegeven, plaats op vrijdagmiddag 12 oktober a.s. De locatie is wederom de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof. Er zullen inleidingen worden gegeven door Ali Karatas (in 2017 gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht, momenteel werkzaam bij Platform31, kennisorganisatie van stad en regio) en door Sjors Brouwer (voormalig jeugd- en selectiespeler van DHC, afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en al vele jaren werkzaam bij de KNVB te Zeist, momenteel als Programma Manager Amateur Voetbal). Een 3e spreker wordt later bekend gemaakt.

Deelname aan het Tweede Delftse Sportcongres is alleen op uitnodiging en na verplichte aanmelding. Uiteraard worden bestuurders van de Delftse sportclubs, gemeenteraadsleden, gemeentelijke ambtenaren, vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties en dergelijke, maar ook representanten uit omringende gemeenten dan wel van andere relevante organisaties van buiten Delft uitgenodigd. Het belooft wederom een boeiende middag te worden.

(foto: Roel van Dorsten)