Iedereen kan leren bridgen, volgens de organisatoren van de beginnerscursus Bridge in een Flits -1.
Iedereen kan leren bridgen, volgens de organisatoren van de beginnerscursus Bridge in een Flits -1.

Leer bridgen met Bridge in een Flits

sport

Niet tegen elkaar, maar met elkaar". Dat dachten vier bridgeclubs in Delft die allemaal wel wat nieuwe leden konden gebruiken. Bridgeclubs de Gaech, Gisolf, One Down Delft en Prometheus slaan daarom de handen in elkaar en organiseren voor de derde keer een beginnerscursus Bridge.

Door Esther Luijk

"We hebben immers allemaal hetzelfde doel, en dat is onze liefde voor het bridgen delen en de sport promoten", verklaart Fred Platzek, lid van One Down Delft. "Waarom zouden we dan concurreren met elkaar voor nieuwe leden als je ook op een plezierige manier samen kan werken?" De vier clubs richtten een gezamenlijke werkgroep op en organiseerden al twee keer de beginnerscursus 'Bridge in een Flits - 1'. En met succes. "Er kwamen heel wat mensen op af", zegt Peer Relou, lid van de Gaech. "Zo'n 30 procent van de cursisten besluit na de cursus lid te worden van een van de verenigingen, dus het rendement is best hoog."

Basiscursus
De cursus bestaat uit elf lessen op woensdagavond. Bij grote belangstelling kunnen de clubs beslissen een extra groep te starten op de maandagavond. Tijdens de cursus leer je de basis van het bridgen. "Veel mensen denken dat het te moeilijk is voor ze of dat je een enorme wiskundeknobbel moet hebben om het onder de knie te krijgen", vertelt Fred. "Alle begin is natuurlijk moeilijk, maar uit onze ervaring is gebleken dat iedereen het kan leren, als je het maar leuk vindt om iets nieuws te leren. Als je heel goed wilt worden moet je er flink wat tijd in steken, maar na de cursus kan iedereen op recreatief niveau spelen."

Deel 2
Na het einde van Bridge in een Flits - 1, na de Kerst, krijgen de cursisten de mogelijkheid om kennis te maken met de vier verenigingen en hun 'thuishonk', waar ze onder begeleiding mee kunnen spelen en vervolgens lid kunnen worden. In februari start vervolgens Bridge in een Flits - 2, voor de echte fanatiekelingen die nog geen genoeg hebben gekregen van de denksport.

Leuk tijdverdrijf
Peer en Fred hopen op nieuwe aanwas voor hun clubs. Zelf zijn ze al jaren verknocht aan het spel. "Het is een prachtige sport", vindt Peer. "Elke pot is weer anders. Er komt weinig geluk en veel kunde bij kijken, en dat spreekt me erg aan. Als je bij schaken een foutje maakt, heb je bijna direct de partij verloren. Bij bridge speel je 24 spellen, dus heb je nog 23 kansen om een foutje te herstellen, en dat maakt iedere pot weer spannend."

"Bovendien is het is natuurlijk ook een heel leuk tijdverdrijf", voegt Fred toe. "En ook nog eens goed voor je hersens en je sociale contacten. Bridge kan je tot op zeer hoge leeftijd spelen, dus het kan mensen echt uit hun sociale isolement halen, dat is toch geweldig?"

Algemene informatie
Bridge in een Flits-1 start op woensdagavond 26 september en bij voldoende belangstelling ook op maandag 1 oktober. De cursus bestaat uit twaalf lessen en kost 80 euro. Bij de kosten zit een cursusboekje inbegrepen. De lessen vinden iedere woensdag (en maandag) plaats van 19.30 uur tot 22.00 uur in het Buurthuis aan het Herman Gorterhof. Aanmelden of meer informatie? Mail even naar bridgecursusdelft@gmail.com.