Maarten Prins hoopt met zijn wandeltocht 1000 euro op te halen voor Stichting Hulphond
Maarten Prins hoopt met zijn wandeltocht 1000 euro op te halen voor Stichting Hulphond

Zeven weken wandelen voor Stichting Hulphond

sport

Duizend kilometer in zeven weken. Niet met de auto, maar wandelend. Dat is het doel van de Delftse Maarten Prins. Afgelopen vrijdag vertrok hij met de trein naar Frankrijk, waar hij aanstaande maandag zijn uitdagende voettocht zal beginnen.

Door Esther Luijk

Zijn pelgrimstocht begint in Bordeaux en eindigt duizend kilometer later in Santiago de Compostella. De afstanden die hij per dag zal lopen variëren van 15 tot 35 kilometer. "Ik heb ingecalculeerd dat ik de eerste twee weken wat minder loop, omdat je toch even in moet komen en je ritme op moet bouwen. Daarnaast speelt de omgeving en het weer ook een rol. In de bergen zal het wat minder vlug gaan dan op vlak terrein en ook als het pijpenstelen regent, zal ik die dag minder ver lopen. Je moet overal rekening mee houden. Ik heb dus ook nog geen slaapplaatsen geboekt, want je weet nooit van te voren hoe ver je echt komt op een dag. Je kan wel een planning maken, maar die kan eigenlijk direct weer het raam uit."

Veteraan
De stoere wandelaar heeft verschillende redenen om de tocht te ondernemen. "Ik werd geïnspireerd door iemand anders die ook zo'n pelgrimstocht had ondernomen. Daarnaast is het een goede manier voor mij om het een en ander af te sluiten. Ik ben in 1995 uitgezonden geweest naar Sarajevo in Joegoslavië. Daar heb ik gelukkig geen ernstige dingen aan overgehouden, maar die tijd blijft toch altijd in gedachten bij je. Ik heb onlangs bij een psycholoog gelopen om de gevolgen van die tijd te bespreken. Die periode van mijn leven wil ik nu afsluiten, en dit is een mooie manier om dat te bereiken."

Stichting Hulphond
Zijn periode als militair heeft ook invloed gehad op het goede doel dat Maarten aan zijn wandeltocht heeft gehangen. "Vorig jaar was er een reünie van alle mensen die toentertijd naar Joegoslavië uitgezonden zijn geweest. Ik ben veel mensen tegengekomen die fysiek of mentaal beschadigd zijn geraakt en die in gezelschap waren van een hulphond. Ik heb zelf gezien hoeveel steun deze honden de mensen kunnen bieden. Ze maken het leven een stuk draaglijker. Ik vond Stichting Hulphond daarom een mooi doel om voor te lopen."

Zelfreflectie
Maarten loopt echter niet alleen voor Stichting Hulphond, maar zeker ook voor zichzelf. "Het zal wel even wennen zijn om zeven weken helemaal op jezelf aangewezen te zijn, zonder baan, vrouw en kinderen. Maar ik denk dat het ook een goed moment is om eens goed na te denken over wat ik allemaal nog wil de komende jaren. Je bent met niet veel meer bezig dan 'waar ga ik naartoe en waar slaap ik', dus tijd en ruimte genoeg om eens na te denken over de rest."

Steunen
Maarten hoopt met zijn tocht 1000 euro op te halen voor Stichting Hulphond, 1 euro per gelopen kilometer. Wilt u hem steunen? Dat kan via www.helphulphond.nl/p/Hulphond-Nederland/Samen-naar-Santiago/Maarten-Prins/