Oudste kelder van Delft blootgelegd

Algemeen

Tijdens een grote restauratie aan het pand van het Delfts Brouwhuis aan de Hippolytusbuurt kwam de oudste kelder van Delft tevoorschijn. De kelder stamt uit de dertiende eeuw en bleek een hoop schatten te bevatten, zoals kloostermoppen, Delfts blauw, menselijke botten en scherven van een bierpul uit 1280.

De historische kloostermoppen, zijn aangeboden door de eigenaren Jon Cornelese en Thijs van de Donk aan de gemeente Delft voor hergebruik bij de renovatie van de Oude Kerk. Martina Huijsmans, wethouder Ruimtelijke Ordening, is zeer verheugd met de schenking. De oudste kelder van Delft wordt straks voor iedereen toegankelijk. De ruimte wordt deels in de oude staat hersteld en wordt de toiletruimte van de nieuwe stadsbrouwerij.

Jon en Thijs zijn enthousiast over hun ontdekking. "We hadden niet kunnen denken dat er zo veel historische elementen bloot gelegd zouden worden. We hebben het pand helemaal gestript, verlaagde plafonds eruit, muren kaal. Er kwamen prachtige glas-in-loodramen tevoorschijn. In het middenstuk stuitten we op een vochtige plek. Daarom hebben we daar het beton weggeslagen en zijn we gaan graven. Toen we wandtegels tegenkwamen, voelden we ons echt Indiana Jones."