Wat ik zeggen wil...

vaste rubrieken

Westerkwartier
Enige tijd geleden at ik, met andere genodigden, een broodje met onze burgemeester in het Buurthuis "De Wending" (Westerkwartier). De wijk waar ik lang geleden met veel plezier heb gewoond. Zij had die dag met de wijkagent e.a. een wandeling gemaakt door de Olofsbuurt en het Westerkwartier, waarbij beiden geschrokken waren van de hoeveelheid verkamerde woningen in beide wijken en de overlast van fietsen etc. Het Westerkwartier is inmiddels sterk veranderd, en wel duidelijk in het nadeel. Over de stoep lopen is daar en ook elders een opgave geworden vanwege de vele "geparkeerde" fietsen en een enkel bankstel en tafel. De fietsbrug over de Buitenwatersloot is veranderd in een fietsenstalling. En, het belangrijkste minpunt, vele nachten kun je er van de herrie niet slapen. Dan is het OWEE-week en dan weer een feestje etc. etc. Er is kennelijk altijd wel een reden om bier te drinken en herrie te maken. En dat natuurlijk tot diep in de nacht (ochtend).

Studenten zitten in een andere levensfase dan werkenden en mensen met kinderen. Dat laat zich moeilijk tot niet mengen in eenzelfde buurt als er geen rekening met elkaar gehouden wordt c.q. onaangepast gedrag wordt vertoond. Westerkwartier, Olofsbuurt en ook Wippolder niet verder verkameren. Dat gebeurt ook niet in de duurdere wijken ("Goudkust" etc.), met huizen boven de 265k. Da's niet sociaal, niet democratisch. Mijn pleidooi is dan ook om in de nabije toekomst te komen tot een campus naar Amerikaans voorbeeld, ergens in de TU-wijk. Voor iedereen prettiger en kunnen de studenten zichzelf "reguleren". Dit in de hoop dat, in de woorden van Eberhard van der Laan, het Westerkwartier (en alle andere oude wijken) weer de lieve wijk wordt die het was......
Ida Sallé

Toerisme
De artikelen van de Hr/Mevr. van Wissen en Boon in Delft op Zondag 19 Aug. beschrijven miz precies waar Delft aan dreigt ten onder gaan. Door het toerisme maar te blijven promoten hopen " onze bestuurders" de enorme schulden (die in beide artikelen zo treffend beschreven staat) te dichten. Dat dit een utopie is kan men schijnbaar niet bedenken. Dat dit ten koste gaat van de inwoner van Delft daar hebben onze bestuurders helemaal nog niet over nagedacht. Of wat ook nog denkbaar is, daar hebben ze geen boodschap aan. Om de schuldenlast te verminderen is het misschien een idee om minder uit te geven aan onzinnig verslindende projecten?! Stop de toestroom van toeristen zodat de burger van Delft de binnenstad weer kan bereiken. Ik wens bijna dat de poilers weer terug komen maar dan om de toeristen tegen te houden.
A. vd Burg

Taxus-snoeiafval naar avalex
Deze week snoeide ik mijn taxushaag; het is maar een paar meter, maar omdat ik in diverse media gelezen had dat van het snoeiafval van de taxus een chemo-medicijn tegen kanker gemaakt kan worden, deed ik het heel zorgvuldig. Geen ander afval erbij, alles direct in afvalzakken, een doek op de grond rondom, want je moest het zo schoon mogelijk aanleveren. Dat kon bij alle Avalex-vestigingen, volgens hun eigen site, waar ook het belang van de inzameling nog eens benadrukt werd. Dus reed ik met een achterbak vol taxus naar de Voltaweg. "Wat heeft u, meneer?" "Taxus-snoeiafval", antwoordde ik. "Rijd maar naar bak tien." Daar keek ik in een container vol divers tuinafval, dat kon toch de bedoeling niet zijn. Ik sprak één van de oranje hesjes aan. "Taxi-afval?" "Néé, taxus-takken, daar maken ze een kanker-medicijn van." Ik deed de kofferbak open en liet mijn opgespaarde groen zien. "Bij het groenafval, meneer." Ik probeerde uit te leggen wat de bedoeling was. "Nooit van gehoord, maar ik bel even, meneer." ……. "Misschien kunt u het zolang bij u in de schuur zetten, wij krijgen die bak pas in december." "Maar het gaat om zo vers en jong mogelijke scheuten, dan kan dat toch niet de bedoeling zijn!?" "Ik bel weer even." …. "Zet u de zakken maar naast de container, dan zoeken wij uit of uw afval nog apart wordt opgehaald." Ik ben nu een half uurtje terug en heb zomaar het idee dat mijn taxustakken vlotjes bij de rest van het GFT-afval zijn gestort. Gek hè?
Kees van der Have

Filmhuis Lumen
Op 19 augustus bevatte Delft op zondag in de rubriek 'Wat ik zeggen wil' de ingezonden brief 'Over rendabel gesproken'. Daarin lijkt de schrijver ervan uit te gaan dat ook Filmhuis Lumen zwaar gesubsidieerd is en nooit rendabel zal worden. Beide berusten op een misvatting. Filmhuis Lumen ontvangt namelijk geen structurele subsidie en is rendabel.

We krijgen wel een vergoeding van Europa Cinemas voor het vertonen van Europese Films. Samen met enkele kleine bijdragen ter ondersteuning van onze bijzondere vertoningen en evenementen, maakt dat 3% van onze begroting uit. Dat is volgens mij niet de omvang waarvan de schrijver uitgaat bij het opnemen van "het Filmhuis" in de opsomming van "zwaar gesubsidieerde" culturele instellingen.

Filmhuis Lumen schrijft, weliswaar niet vetgedrukt, al jaren overwegend zwarte cijfers. Het is te danken aan de betrokkenheid van al onze bezoekers en aan de inzet door ruim 120 vrijwilligers.
Immo Nijhof,
Zakelijk leider Filmhuis Lumen