De Zeeuwse folkband Windbroke presenteert zondag 9 september hun nieuwe cd. (Foto: Tineke van der Ven)
De Zeeuwse folkband Windbroke presenteert zondag 9 september hun nieuwe cd. (Foto: Tineke van der Ven) Foto: Tineke van der Ven

Keltische concert met Windbroke Op Hodenpijl

cultuur

Neem vier muzikale mannen-van-een-zekere-leeftijd, een grote dosis liefde voor authentieke Keltische muziek, een flinke bak humor en relativerend vermogen, en je krijgt de Zeeuwse folkband Windbroke. Ze presenteren zondag 9 september om 15.00 uur hun nieuwe cd Beagnach Op Hodenpijl.

Hoe verschillend de pluimage van de heren ook mag zijn, de afzonderlijke ontdekking van het Keltische genre in de folkmuziek bracht hen jaren geleden samen. Inmiddels is een hechte vriendschap ontstaan en dat hoor en zie je terug in de performance die het gezelschap neerzet. Windbroke en zijn voorlopers hebben een geschiedenis die teruggaat tot 1999. De huidige bezetting ontstond in 2013. Sindsdien timmeren de mannen uit Vlissingen en omstreken behoorlijk aan de weg en is hun agenda gevuld met optredens. In 2018 doet de band weer een tour langs kerken, dit keer ter gelegenheid van de release van de tweede cd.

De kenmerkende luister-folk die windbroke speelt is afkomstig uit streken die ooit zijn beïnvloed door Keltische culturen zoals dat niet alleen in Ierland en Schotland, maar ook in Frankrijk, Spanje en zelfs Portugal het geval is. Dit levert een sterk afwisselend programma op van verhalende liederen en instrumentale nummers die tranen trekkend melancholiek zijn, tot vrolijk, ritmisch of opzwepend.
Beagnach is de titel van het tweede album van Windbroke. "Beagnach" is Gaelic en betekent "Bijna". De nummers op deze cd zijn namelijk bewust nét niet zo gepolijst en clean als je zou verwachten, maar "Beagnach" perfect zoals de gezongen verhalen of de traditionele tunes jaren geleden in de huiskamers en pubs geklonken moeten hebben.

Kaarten en meer informatie:
www.ophodenpijl.nl.