Nicole Banga bij de Delftse Hout, de plek die al tijden ongeschikt is om in te zwemmen, vanwege de blauwalg. (foto: Koos Bommele)
Nicole Banga bij de Delftse Hout, de plek die al tijden ongeschikt is om in te zwemmen, vanwege de blauwalg. (foto: Koos Bommele) Foto: KOOS BOMMELE

Nicole Banga pleit voor buitenzwembad in Delft

Algemeen

Nicole Banga pleit voor een buitenzwembad in Delft. Een waar studenten, kinderen, toeristen, en iedereen die dat wil gebruik van mag maken. Ze benaderde de gemeente met haar voorstel, die niet enthousiast reageerde. Maar Nicole geeft niet zomaar op. Daarom is ze nu een petitie gestart om te gemeente te kunnen laten zien hoeveel Delftenaren achter haar idee staan.

Door Esther Luijk

Haar idee ontstond tijdens de enorme warmte die Nederland lange tijd in z'n greep hield. "Ik zag puffend van de hitte opgesloten in huis", vertelt Nicole. "Deuren en ramen dicht, gordijnen gesloten om de zon buiten te houden. Ik zocht verkoeling bij een ventilator. Mijn beide zoons zaten in hun kamer met hun gezicht voor de ventilator te gamen... Tja, wat moesten ze anders? Maar ik stoorde me er toch aan. Toen ik hun leeftijd had zat ik de hele zomer met vriendinnen in buitenzwembad het Korft. Toen dit gesloten werd gingen wij naar de Delftse Hout. Zwemmen in de Delftse Hout is echter niet meer mogelijk doordat er na ongeveer twee warme weken een zwemverbod is in verband met blauwalg. Dit wordt dan getracht opgelost te worden door bestrijding met waterstofperoxide, maar deze oplossing is maar tijdelijk. Een buitenzwembad leek me een ideale oplossing!"

Aanhang
Nicole vond al gauw veel Delftenaren die haar plan steunden. Ze berichtte de gemeente Delft via Facebook. "Er kwam een stortvloed aan reacties binnen van allemaal Delftenaren die, net als ik, ontzettend verlangen naar een buitenzwembad. Helaas reageerde de gemeente minder enthousiast. Ze zeiden me dat er geen geld voor is en dat het plan niet rendabel is."

Reactie gemeente
Aan Delft op Zondag laat de gemeente Delft het volgende weten over het plan van Nicole. "De gemeente Delft stimuleert sporten.Gelukkig sporten vele Delftenaren en hebben we daar goede accommodaties voor. De wens voor een buitenzwembad is eerder geuit. En daarom heeft de gemeente dat al eerder laten onderzoeken. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn zwembaden in omliggende gemeenten te bezoeken. Het Noordzeestrand, de plas in Delftse Hout zijn volgens hen ook een prima en aantrekkelijk alternatief. De gemeente vindt die onderzoeksresultaten nog steeds relevant. Een buitenzwembad is erg duur om te exploiteren, ook door verscherpte regelgeving aangaande hygiëne en veiligheid. Mede daardoor heeft Sportfondsen ook aangegeven de wens voor een openluchtzwembad niet te ondersteunen. We zijn benieuwd wat het resultaat is van de petitie. Wethouder Schrederhof is natuurlijk bereid deze in ontvangst te nemen en in gesprek te gaan met de initiatiefneemster."

Geen budget
Het argument dat er geen geld voor het plan zou zijn of dat het plan te duur is, vindt Nicole belachelijk: "Er was toch ook een potje van 80 miljoen euro voor de aanleg van een nieuw station? Er is nu toch ook een potje van 30 miljoen euro gevonden voor het moderniseren van ons prachtige Prinsenhof? Hoeveel geld gaat het maken van het bronzen beeld wat ze bij het station willen plaatsen kosten? Als je binnen Delft aan de mensen gaat vragen wat zij vinden van al deze projecten durf ik met zekerheid te zeggen dat 9 van de 10 zullen reageren dat zij het afschuwelijk vinden, geldverspilling, een aanfluiting voor zo'n mooie stad als Delft. Is er dan werkelijk nergens meer een potje geld te vinden om de Delftenaar gelukkig te maken? Om gewoon weer een buitenzwembad aan te leggen voor ons en onze kinderen? Voor onze toeristen? Voor onze studenten? De Gemeente zegt dat het niet rendabel is. De zomers worden alleen maar warmer, dat is door deskundigen bevestigd. Delft is een toeristische stad, Delft is een studentenstad. Geef mensen een reden om graag naar Delft te komen. Geef de Delftenaren iets terug in plaats van alleen maar van hen te nemen."

Petitie
Nicole hoopt met de honderden reacties op de petitie, de gemeente te overtuigen. "Sinds 28 juli is de petitie al ruim 1400 keer getekend. De partij Onafhankelijk Delft steunt mijn initiatief en ook het bestuur van voetbalvereniging DHC denkt met mij mee. Ik heb een lange adem hoor, dus ik ga ervoor zorgen dat de gemeente niet meer om ons heen kan uiteindelijk. In de tussentijd hoop ik dat zoveel mogelijk mensen de petitie willen tekenen, samen staan we sterk!"

Mensen die de petitie van Nicole willen tekenen, kunnen terecht op https://www.petitie24.nl/petitie/1987/buitenzwembad-in-delft