Verzorger / fysiotherapeut Thom van der Spek in actie
Verzorger / fysiotherapeut Thom van der Spek in actie

'Anfield Road als eindbestemming zou mooi zijn'

sport

SCHIPLUIDEN – Thom van der Spek (25) is recent afgestudeerd als fysiotherapeut. Per september gaat hij beginnen bij een fysiotherapiepraktijk. Samen in beweging, daar weet Thom, in zijn hoedanigheid van fysiotherapeut van ADO Den Haag onder 19 jaar, alles van.

Door Ruud Stift

Thom steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken.
"Ik wil me blijven ontwikkelen, zo hoog mogelijk proberen te reiken op de (top)sportladder. Anfield Road, de thuisbasis van Liverpool FC, zou een mooie eindbestemming zijn. Ik ben nog jong, dus ik heb alle tijd om deze ultieme droom te verwezenlijken."

Schipluiden
"Op mijn 16e begon ik de studie Sport & Bewegen met de intentie om me daarna te gaan specialiseren als fysiotherapeut. Ik heb vier jaar, vanaf mijn 17e, als verzorger gefungeerd bij het eerste elftal van VV Schipluiden. Omdat dit elftal op een gegeven moment op zaterdag ging voetballen, kon ik het niet meer combineren met mijn activiteiten bij ADO Den Haag. Daar ben ik op mijn 20e bij de onder 11 jaar begonnen. Mijn vader kende jeugdtrainer Richard Knopper en ik had weleens laten vallen dat ik benieuwd was naar hoe de verzorging bij ADO Den Haag geregeld was. Ik mocht een keertje meekijken en zo ging het balletje rollen."

Springplank
"Dit is mijn vijfde seizoen bij ADO Den Haag: twee seizoenen bij de onder 11, een seizoen onder 16, een seizoen onder 17 en momenteel als één van de fysiotherapeuten verbonden aan de onder 19-jarigen."
De onder 19 geldt als springplank naar de BVO ADO Den Haag.
"Het lijkt me fantastisch om daar op korte termijn deel uit te maken van de begeleidende staf. Stapsgewijs kom ik zo steeds dichter bij mijn uiteindelijke doel."

Zuiderpark
Terwijl het vlaggenschip haar wedstrijden afwerkt in het Cars Jeans Stadion, voetballen de jeugdelftallen nog in het legendarische Zuiderpark.
"Ik ben elke zaterdag present en om de week moet ik opdraven als er doordeweeks een avondwedstrijd op het programma staat. De onder 19- selectie traint zes à zeven keer per week, waarvan twee keer op kracht. Vorig jaar zat de zoon van VVV-trainer Maurice Steijn, Sem, bij de selectie. Die is zijn vader gevolgd en speelt dit seizoen op huurbasis bij VVV onder 19."

Pijntjes
"Meestal verzamelen de te behandelen spelers zich een half uur voor de geplande samenkomst. Dan tape ik er een paar of ik beoordeel aan de hand van kleine pijntjes of een speler fit genoeg is om te spelen. Het loopgedeelte voorafgaand aan de wedstrijd, dus alles zonder bal, valt ook binnen mijn takenpakket."

Vriendin
"Mijn vriendin Milou, voetballend bij DWO-vrouwen 1, komt geregeld kijken en ook mijn vriendenclub is enthousiast over mijn verrichtingen langs de kant. Ja, die kunnen niet wachten om de oversteek te maken naar Liverpool, hahaha."