Maaltijdvoorziening is een van de diensten die de SWOP aanbiedt.
Maaltijdvoorziening is een van de diensten die de SWOP aanbiedt.

Helpende handen gezocht voor de SWOP

Algemeen

Kwetsbare mensen in Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw ondersteunen en helpen waar ze kunnen, dat proberen de medewerkers en vrijwilligers van de SWOP, Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, al vijftig jaar. Maar ze kunnen wel wat extra helpende handjes gebruiken.

Josita Woesthuis en Tanja van der Ark zijn beide sociaal werker bij de SWOP en zetten zich beiden al jaren in voor deze doelgroep. BMO (Bureau MantelzorgOndersteuning) en BVW (Bureau VrijwilligersWerk) zijn een onderdeel van deze stichting. De SWOP werkt bovendien binnen de gemeente nauw samen met Bibliotheek Oostland en Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland. Samen met deze netwerkpartners proberen zij kwetsbare mensen zo goed mogelijk te ondersteunen. "We zien dat veel ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen", vertelt Josita. "De SWOP probeert de ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en ze ook nog mee te laten doen in de samenleving. Op deze manier blijft het niet alleen haalbaar, maar ook leuk om thuis te blijven wonen"

Activiteiten
"Sociaal contact is een belangrijk onderdeel binnen onze stichting", geeft Tanja als voorbeeld van de dingen die de SWOP onderneemt. "We organiseren activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld lunches, koffieochtenden, en bewegingsactiviteiten zoals gymgroepen. De sociale contacten zijn erg belangrijk voor mensen die ouder worden en die contacten niet meer uit hun directe vrienden- of familiekring kunnen halen." "Het is ook meer dan een gymgroep", vult Josita aan. "Je hoort ergens bij en je wordt gemist als je er niet bent. Dat geeft een goed gevoel. Overigens kunnen niet alleen ouderen bij ons terecht, ook jongere mensen die hulp nodig hebben kunnen een beroep op ons doen."

Jubileum
Dit jaar viert de SWOP haar vijftigjarig bestaan. Omdat het een groots jubileum is, organiseert de SWOP al het hele jaar door leuke feestactiviteiten. "We hebben al heel gezellige muziekmiddagen gehad en een Pubquiz over de gemeente georganiseerd", vertelt Tanja. "Eind september vinden in alle drie de woonkernen lezingen plaats van het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker en Noitdorpsche Historiën."

Diensten
Naast de activiteiten, biedt de stichting ook diensten aan. "Een hele lijst!", lacht Josita. "Zoals de boodschappendienst, bezoekdienst, medisch vervoersdienst, hulp bij administratie, computercursussen, noem maar op. Daar zijn een heleboel vrijwilligers voor nodig. Zonder hen zijn we nergens. We hebben voor bepaalde diensten echt dringend wat helpende handen nodig. Zo zijn bezoekvrijwilligers van harte welkom, chauffeurs voor het rondbrengen van boodschappen, en telefonistes voor in het hoofdgebouw De Schakelaar in Pijnacker. We zoeken ook een vrijwillige assistent beheerder voor onze drie locaties in Pijnacker en Delfgauw."

Kijk op www.swop.nl voor alle openstaande vrijwilligersvacatures.