Pim Hoornweg, hier in duel met Hugo Steijn van DHL, maakte de enige twee doelpunten van de woensdagavondpoule tegen Delft en stelde daarmee deelname aan de finaledag veilig. (foto: Roel van Dorsten)
Pim Hoornweg, hier in duel met Hugo Steijn van DHL, maakte de enige twee doelpunten van de woensdagavondpoule tegen Delft en stelde daarmee deelname aan de finaledag veilig. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Stad Delft bokaal is altijd weer een feestelijke opening van het seizoen

sport

DELFT – De bal rolt weer. Dinsdag- en woensdagavond werden op de velden van Vitesse Delft en SEP de voorrondes voor de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar Stad Delft Bokaal gespeeld. Het was voor velen een mooi weerzien met bekenden.

En dat weerzien gaat nooit vervelen. Ronald Besse speelt al negentien jaar in de selectie van Full Speed en genoot er donderdag ook weer van. "Het is altijd wel weer heel leuk. Ik heb er in negentien jaar selectievoetbal misschien wel één of twee gemist, maar ik heb ook een aantal finales gespeeld. Vooral in fysiek opzicht gaat het niet meer zo soepel als negentien jaar geleden, maar het voetballen blijft gewoon leuk. Het is wel de bedoeling dat dit mijn laatste jaar is, want het gaat steeds meer pijn doen. Ik word vijfendertig en dat vind ik een mooie leeftijd om te stoppen. Mijn vader ging tot zijn achtendertigste door. Dat is natuurlijk veel te lang!"
Full Speed plaatste zich voor de finaledag van zaterdag door met 5-0 te winnen van DVC; de volgende wedstrijd ging met 1-0 verloren tegen Vitesse Delft. "We wisten van tevoren dat als we van DVC zouden winnen we door zouden gaan en dat is goed gelukt. Tegen Vitesse merk je dat je tegen een sterkere tegenstander speelt en dan denk ik dat 1-0 geen slecht resultaat is, zeker als je ziet dat we zelf ook de nodige kansen hebben gecreëerd. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat het ook zomaar 3-0 of 4-0 had kunnen zijn. Maar wat telt is dat wij er zaterdag gewoon weer lekker bij zijn." Datzelfde geldt overigens voor gastheer Vitesse Delft, dat met 4-0 te sterk was voor DVC.
In de andere poule van dinsdagavond gaan Concordia en Wippolder door naar de finaledag. Ariston '80 ontbreekt. Concordia, dit seizoen met Laurens Sandell als hoofdtrainer, maakte indruk, vooral door van Wippolder te winnen. "We mogen niet ontevreden zijn", vindt de oefenmeester. We sluiten de poule winnend af met twee overwinningen, 3-1 tegen Wippolder en 1-0 tegen Ariston '80. We zijn vorige week begonnen en als technische staf hebben we uitgelegd hoe we willen gaan spelen. Dat is anders dan de afgelopen jaren en daar moeten die jongens aan wennen. Het mooie is dan wel dat je na vier trainingen al ziet dat in deze wedstrijden bepaalde dingen waarop we hebben getraind naar voren komen."
Ook qua werksfeer bevalt het Sandell heel goed bij zijn 'nieuwe' club. "Ik heb hier ook gespeeld en ken hier dus heel veel mensen. Daarnaast werk ik nauw samen met Wim van Zinnen, met wie ik als speler zoveel heb meegemaakt. Het is fijn om met hem te werken en doordat hij al een aantal jaar bij de club zit, heeft hij ook een goed beeld van wat iedereen kan. Ik heb zin om zaterdag die finaledag te spelen, want in deze fase van het seizoen is het in dit soort potjes heerlijk ballen."
Op woensdagavond plaatsten gastheer SEP en DHL zich voor de finaledag. "Maar wij zijn zaterdag niet in staat een elftal op de been te brengen, daarom heb ik van tevoren gezegd dat als wij ons mochten plaatsen, we er zaterdag niet bij zijn", vertelt DHL-trainer René Slegtenhorst, die zijn ploeg met 0-0 gelijk zag spelen tegen zowel SEP als Delft en beide strafschoppenseries verloor.
Door de knappe 2-0 zege van SEP op Delft, werden de roodgelen groepswinnaar. Pim Hoornweg zorgde in dit duel voor beide treffers. "Dit soort avonden zijn natuurlijk altijd leuk; het is een soort van reünie. Tegen Delft speelde ik bijvoorbeeld tegen Jevon Blijd, met wie ik ook in de jeugd heb samengespeeld", blikt de aanvaller terug.
"Dan is het natuurlijk extra lekker dat je in de tweede wedstrijd twee keer scoort, zeker als dat ervoor zorgt dat we er op de finaledag bij zijn. Dat was dit jaar extra belangrijk, doordat we één van de organiserende verenigingen zijn."
Over de eerste wedstrijd was Hoornweg niet helemaal tevreden. "Want DHL was de bovenliggende partij. Zij hadden verdiend te winnen, want wij hebben helemaal niets gecreëerd. Tegen Delft zag je dat zij wel de betere voetballers hebben, maar dat wij collectief sterker zijn."
Het grootste gedeelte van dat collectief stond er al, maar de club versterkte zich ook enigszins. "We zijn met Rick van der Mast een heel goede keeper kwijtgeraakt, maar Jack Bommelé doet het fantastisch. Daarnaast zorgt Delinyo Reebeen voor veel rust achterin. Het mooiste is dat vanuit de jeugd ook steeds meer talenten doorstromen die hartstikke goed kunnen voetballen. Zo ontstaat meer concurrentie en is niemand meer zeker van zijn plek. Als je ziet dat we nog maar net gestart zijn met de voorbereiding en het nu al zo gaat, geeft dat vertrouwen voor het seizoen. Maar eerst zaterdag maar lekker ballen en dan zien we wel hoe ver we komen."
Zaterdagmiddag vanaf 12.00 uur wordt de finaledag gespeeld op Sportpark Tanthof-Zuid. Vitesse Delft, Wippolder en SEP strijden om het ene ticket voor de finale, die rond 15.30 uur begint, terwijl in de andere poule Concordia, Full Speed en Delft het tegen elkaar opnemen.