Mandy Kreuger op haar kickbike, klaar voor de grote steptocht. (foto: PR/tekst: ML)
Mandy Kreuger op haar kickbike, klaar voor de grote steptocht. (foto: PR/tekst: ML)

Een tocht van Limburg naar Pijnacker… op de step

Algemeen

PIJNACKER - Het is voor Mandy Kreuger begonnen op een kinderstep. Maar na veel trainen op haar al snel aangeschafte kickbike, staat de 31-jarige nu aan de vooravond van een tocht van 240 kilometer. Die leidt van het drielandenpunt in het Limburgse Vaals terug naar haar woonplaats Pijnacker.

Dit spektakelstukje is bedoeld om geld in te zamelen voor onderzoek naar en nieuwe geneeswijzen voor de ziekte Alzheimer. Haar vader Henk is één van de vele slachtoffers van deze Volksziekte nummer één. "Hoe de ziekte mijn relatie met mijn vader heeft beïnvloed? Nou, je leven staat in eerste instantie op z´n kop. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Maar omdat je vader steeds wordt geconfronteerd met het feit dat hij bepaalde dingen niet meer kan, wordt hij afhankelijker. En daardoor wordt de band ook steeds sterker."

Machteloos
Minder vertrouwen, steeds onzekerder en alles gaat minder goed. Bovendien wordt bij patiënten met Alzheimer het korte-termijn-geheugen steeds minder. "Voor de omgeving wordt dit lastiger, want hij zal alles minstens twee keer zeggen, waar je dan ook weer twee keer op moet antwoorden. En toch staan we met z´n allen machteloos tegen deze achteruitgang."

Een echte kickbiker
Mandy is een echte kickbiker geworden. Het begon met een vriendin in de tuin. Die een dochter had met een kinderstep. "Zou jij niet ook eens zo´n step nemen", vroeg zij Mandy. En wat als een grapje begon werd werkelijkheid. Allebei hebben ze een kinderstep gekocht en daarmee zijn ze in Pijnacker gaan rond steppen. Dit werd steeds serieuzer, want ze bleken het leuk te vinden. Met de
inmiddels via Marktplaats aangeschafte kickbikes hebben ze vervolgens een tocht van 50 kilometer gemaakt, getiteld de Ride for the Roses. "En zelf heb ik al best gespierde benen gekregen, maar mijn tante is sportmasseur en gelukkig wil die mij elke week wel even masseren", zegt ze. "Naar aanleiding van de Ride for the Roses is het idee ontstaan om te gaan steppen om geld in te zamelen voor de Alzheimer stichting", zegt ze. "Ik heb mijn idee op de website gezet, waar voordat de tocht is begonnen overigens al meer dan 2.500 euro, mijn streefbedrag, is gedoneerd."

Uitgestippeld plan
En ze hoopt op nog veel meer… In aanloop naar de tocht die begint op woensdag 22 augustus, heeft Mandy veel getraind. Begonnen in maart, was het vervolgens elke woensdag raak. En natuurlijk heeft ze al een heel plan uitgestippeld. De eerste dag stept ze vanuit Vaals een stukje door België en na 80 kilometer overnacht ze in een hotel in het Belgische plaatsje Ham. De tweede dag stept ze 95 kilometer en overnacht ze bij een vriendin in Oudenbosch. En de derde dag bestaat uit 65 kilometer steppen richting Pijnacker. "Voor onderweg heb ik veel energybars ingeslagen, ik zal elke dag een banaan eten, ontbijtkoek en natuurlijk voldoende water drinken. Maar ik ga zeker ook wel afstappen om te lunchen in een eethuisje. "En ik ben er al achter gekomen, maar de laatste dag zullen mijn vader en zus mij als verrassing op de fiets escorteren terug naar Pijnacker."
En dat is dus Henk, Alzheimer-patiënt, die aan zo veel mogelijk onderzoeken mee doet voor een toekomst zonder Alzheimer. Niet voor zichzelf, maar voor de volgende generatie…

Mandy Kreuger op haar kickbike, klaar voor de grote steptocht. (foto: PR/tekst: ML)