Iedereen kan mee doen met de Balfolkworkshop
Iedereen kan mee doen met de Balfolkworkshop

Traditionele dansen in een modern jasje

Algemeen

DEN HOORN - Op 26 augustus wordt er op het terrein van Kleyweg Hoveniers een unieke dansworkshop georganiseerd. Traditionele dansen in een modern jasje; Balfolk genaamd.

De basis van deze dansen zijn vrij eenvoudig en na een dansuitleg vooraf over de belangrijkste dansen, kan iedereen meteen meedoen. Balfolk wordt omschreven als wereldmuziek van hier. De van oorsprong Franse dansmuziek wordt steeds populairder in Nederland.
Folkgroep 'Kachel' heeft deze middag geïnitieerd. 'Het lijkt ons geweldig om deze stroming van dans en muziek hier onder de aandacht te brengen' vertellen de leden van Folkgroep Kachel. 'In Frankrijk is het heel normaal om tijdens het dorpsfeest met zijn allen, jong en oud, te dansen, muziek te maken en te luisteren onder het genot van een drankje. En dit alles op basis van de traditionele muziek en dans.'

De dag zal beginnen met een uitleg van de belangrijkste dansen. De basis zijn vrij simpel dus iedereen kan meedoen. De uitleg wordt gegeven door Maud Kerstholt (26). Zij danst regelmatig in Wageningen en Utrecht en kan dit energiek overbrengen. Naast koppeldansen bestaat balfolk ook uit rijdansen en mix dansen. Vooral de mixdansen levert de nodige hilariteit op omdat je tijdens de dans steeds van partner wisselt. Na de uitleg volgen er twee mini-concerten door 'Kachel' en Gilbert Hoek van Dijke. Kachel speelt met Fluit, Viool, Trekzak, Bodhrán en Gitaar de balfolk muziek op eigen wijze. Gilbert Hoek van Dijke is een virtuoos op zijn trekzak en begeleidt ook de Rotterdamse balfolk groep. Dus kom luisteren, dansen en laat je verassen. Deze dag is ter aanloop naar het Montmartre festival 8 september op het Koningin Julianaplein plein in Den Hoorn. Tijdens dit festival zal er ook een dansuitleg plaatsvinden en kan er ook weer gedanst worden.