Afbeelding

Nieuwe Nederlands Kampioene voor Delft

sport

Delft is een Nederlands Kampioene rijker. Na vijf jaar intensief trainen eindigde het Nederlands Kampioenschap lange afstand Triathlon afgelopen zondag tijdens de IRONMAN Maastricht in een absolute climax voor de Delftse triatlete Marjan van Galen (45).

Als snelste in haar leeftijdscategorie 45-49 pakte ze ondanks het erg warme weer na 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en tenslotte nog een marathon van 42.2 kilometer hardlopen de titel Nederlands Kampioen Triathlon met een eindtijd van 12 uur en 22 minuten.

"Een droomdebuut" noemt een trotse Van Galen het zelf. "Ik heb eerder vier halve triathlons en nog flink wat overige wedstrijden gedaan, maar afgelopen zondag was het 'for real': een echte triathlon en dan meteen tijdens het NK nog ook! De race was één groot feest. Ik heb van de start tot de finish onwijs genoten van de fantastische sfeer, het mooie parcours, van het lekkere weer en het enthousiaste publiek - dat inspireerde en stimuleerde me enorm. Ook mijn eigen supporters ben ik zeer dankbaar voor hun aanmoedigingen en voor hun steun, dat was echt super maar ook best emotioneel."

Op het moment dat Van Galen de finishlijn passeerde en het door triatleten zo geliefde fameuze zinnetje 'You are an IRONMAN!' hoorde, wist ze nog niet dat ze Nederlands Kampioen was geworden in haar leeftijdscategorie. "Dat was de chocolade op de slagroom op de kers op de taart", lacht Marjan. "Absoluut een onverwachte extra beloning voor de vele trainingsuren. Of ik nu definitief de smaak te pakken heb? Ik denk het wel. Ik ben nog steeds aan het nagenieten van deze fantastische ervaring."

Haar overwinning heeft Van Galen mede te danken aan een heel goede voorbereiding. "De vele jaren sportervaring neem ik natuurlijk mee. En als trainer en sportmasseur weet ik hoe ik mijn lijf goed moet verzorgen. Ik lees nog steeds gretig over training, herstel, voeding en alles wat daarbij komt kijken. Ik probeer zo vaak mogelijk veganistisch te eten, dat is qua combinatie sport en voeding best een puzzeltje. Alles stond in het teken van deze race. Dat betekent een grote discipline en vooral een oneindige toewijding. De vele en lange trainingen plan ik strak en andere sociale activiteiten komen tijdelijk op een lager pitje."