Sjon van Zinnen en Alphons de Wit springen dit jaar het water in voor de strijd tegen ALS
Sjon van Zinnen en Alphons de Wit springen dit jaar het water in voor de strijd tegen ALS

Voor schoonvader Pierre het water in

sport

DELFT – Twee jaar geleden overleed Pierre van Zinnen aan de gevolgen van ALS. Van Zinnen maakte als voetballer furore in de succesvolle DHC-generatie uit de tachtiger jaren en later als trainer van DHL, Full Speed, Verburch, FC 's-Gravenzande, Schipluiden en Delft. Dit weekend neemt zijn schoonzoon Sjon van Zinnen, ter nagedachtenis aan zijn schoonvader, deel aan de Westlandse ALS Swim.

Twee jaar geleden, toen Alphons de Wit zijn tocht opdroeg aan Pierre, besloot Sjon in 2018 ook mee te zwemmen. "Het was destijds zo'n indrukwekkende happening dat ik meteen met Alphons afsprak de volgende Swim samen te doen. Het wordt overigens nog wel even een dingetje", voorspelt Sjon. "Ik ben een beetje ziek. Mijn voorhoofdsholte en mijn bijholtes zijn ontstoken. Sinds ik terug ben van een week vakantie zijn die holtes gaan opspelen. Dus ik spray me suf in de hoop dat het allemaal overgaat voor zaterdag."

Niet geoefend
Ondanks het ongemak ziet Van Zinnen niet op tegen de twee kilometer lange zwemtocht door het centrum van De Lier. "Ik ga het water in en op mijn gemakkie die twee kilometer volmaken. Van oefenen is niet zoveel terechtgekomen. Ik heb wel met mijn kinderen in het water gelegen maar dat was veel meer dollen en spelen, van baantjes trekken kwam niet veel terecht. Maar ik ben nog jong en aan al mijn drukke bezigheden op school is een einde gekomen. Die zorgen heb ik niet meer. Ik weet waar Debbie, mijn vrouw, staat om me aan te moedigen en als ik die in het vizier heb dan is het nog maar een klein stukje naar de finish."

Extra dimensie
Voor Sjon van Zinnen heeft de Swim een extra dimensie. "We hebben met Pierre van dichtbij meegemaakt wat ALS in een mensenleven aanricht. In dat opzicht is de Swim voor mij best wel confronterend. Ik ga met Pierre op mijn schouder het water in en ik ga samen met hem de finish halen. Ik zwem voor hem en hij zal me erdoor halen als het even moeilijk mocht worden onderweg. Het feit dat er ook ALS-patiënten aanwezig zullen zijn maakt het extra zwaar. Als ik daaraan denk dan schiet ik eigenlijk al vol."

Bij de finish zal Sjon worden begroet door zijn familie. "Mijn schoonmoeder past op ons jongste kind. Het is voor haar nog steeds te emotioneel. Ook de confrontatie met de zieke mensen die daar aanwezig zijn kan ze nog niet aan. Ze voelt zich schuldig tegenover mij, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet."

Jump
Sjon en Alphons starten niet in dezelfde jump. "Dat is wel jammer want het zou natuurlijk geweldig zin als we samen bij de finish het water uit komen. Alphons start in de eerste jump en ik in de negende. Dat betekent dat ik door moet zwemmen om hem in te halen, maar dat zien we wel, als dat niet lukt is er ook geen man over boord." Van Zinnen haalde met zijn actie 490 euro op voor de strijd tegen ALS.

ALS
ALS is een ernstige aandoening aan het zenuwstelsel, waarbij de signalen vanuit de hersenen niet meer aankomen bij de spieren. ALS leidt tot progressieve zwakte van spieren in armen, benen, gelaat en romp. Zwakte van de ademhalingsspieren is vaak de oorzaak van overlijden. Er bestaat geen behandeling of medicijn, waardoor de gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt slechts drie jaar is.