Na de moord op Karel Pronk werd de plaats delict, 'Het Kalf' met schermen aan het oog onttrokken (Foto: Koos Bommelé)
Na de moord op Karel Pronk werd de plaats delict, 'Het Kalf' met schermen aan het oog onttrokken (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Karel Pronk: de feiten op een rij

Algemeen

DELFT - Topcrimineel Karel Pronk werd afgelopen week, dinsdag 7 augustus rond 11.30 uur, doodgeschoten na een bezoek aan koffietent 'Het Kalf' in het Kalverbos.

Rond 11.35 uur kregen agenten melding van een schietincident, waarbij volgens getuigen drie tot vijf schoten waren gelost. Hulpverleners gingen na de melding direct ter plaatse en verleenden eerste hulp. Dit mocht helaas niet meer baten, het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. In de omgeving zochten agenten naar mogelijke verdachten. Tijdens het sporenonderzoek werd ook een politiehond ingezet. Omstreeks 13.00 uur hield de politie een man aan op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de moord. Getuigen verklaarden dat er na het schietincident een auto was weggereden vanaf het Kalverbos. Op de Insulindeweg werd de bestuurder van de auto, een 28-jarige Delftenaar, aangehouden. Hij zit vast voor verhoor. Koffiehuis 'Het Kalf' is tot nader order gesloten.

Haagse Holleeder
Karel Pronk, die de 'Haagse Holleeder' werd genoemd, was in het verleden betrokken bij ontsnappingen uit de gevangenis. In 1991 werd hij veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor het uitlokken van de moord op een tuinder in Rijswijk. In 2009 moest Pronk zes jaar brommen voor het leiden van een criminele organisatie, het bezit van een wapenarsenaal en wietteelt. Een jaar eerder werd Pronk in Spanje gearresteerd vanwege een lading hasj in zijn auto. Volgens Jan-Hein Kuijpers, jarenlang de advocaat van Pronk, was de crimineel al lang "met pensioen". In april van dit jaar werd bij een schietpartij in Delft gezegd dat Karel Pronk het doelwit was. Hij ontkende dat toen zelf. "Als er in de buurt van Delft iets gebeurt, denken ze altijd aan mij. Maar ik heb geen vijanden.''
De politie roept mensen op die iets gezien hebben of informatie hebben contact op te nemen met de recherche via 0900-8844.