De scouts met de narrenkappen zijn intussen een begrip van het Varend Corso geworden
De scouts met de narrenkappen zijn intussen een begrip van het Varend Corso geworden

Het publiek is hoofdsponsor van het Varend Corso

advertenties

Acht jaar geleden opperde het corso bestuur om een middelenwerfactie, ter dekking van de kosten, te organiseren onder het publiek langs de waterkant. Niet iedereen was het daarmee eens. Sommigen vonden het bedelen en oordeelden dat het Corso, in financieel opzicht, zelf de broek maar moest ophouden. Toch kwam de actie 'Duit voor een Schuit' van de grond.

"We benaderden de scouting van Naaldwijk met de vraag of de leden met een soort collectebus bij het publiek wilde aankloppen", kijkt initiatiefnemer Hen van de Laar terug. "Richard van Holsteijn van de scouting was meteen enthousiast. Hij zag een unieke kans om het verlies aan inkomsten, ontstaan omdat de gemeente Westland de subsidie terugdraaide, te compenseren. We hebben de scouts uitgerust met een speciaal voor de actie ontworpen t-shirt en een opvallende narrenkap. Met een emmertje benaderden ze de mensen aan de waterkant."

Oplossing
Er waren veel plaatsen waar de scouts niet konden komen en ook daar vond Van de Laar, die in de loop van de tijd assistentie kreeg van André Zwinkels, een oplossing voor. "We hebben hulp gezocht en gevonden bij Sjors Jansen die langs de Zweth een botenverhuur en midgetgolfbaan exploiteert. Hij geeft ons een aantal schitterende milieuvriendelijke sloepen ter beschikking waarmee we het publiek vanaf de waterkant kunnen benaderen. Dat werkt prima en de actie is ieder jaar een groot succes."
Begrip
In de loop van de tijd zijn de scouts met narrenkap een begrip geworden tijdens het corso. "In de beginjaren moesten de jongens en meisjes steeds uitleggen wat ze kwamen doen. Tegenwoordig weet iedereen waar het om gaat en soms hebben mensen het geld al in de handen voordat we er om hebben gevraagd. De opbrengst is in de loop van de jaren sterk gestegen. Begonnen we acht jaar geleden met €20.000, vorig jaar stopte de teller bij ruim €52.000. Eigenlijk kun je zeggen dat het publiek de hoofdsponsor van het Varend Corso is geworden. Ik vind het mooi te zien dat mensen hun waardering voor de inspanningen van de meer dan 400 vrijwilligers met een gift tot uitdrukking willen brengen. De scouts krijgen ook heel veel waarderende opmerkingen naar zich toe. Dat zegt genoeg."