Weet jij hoe Holland is ontstaan?
Weet jij hoe Holland is ontstaan?

Keer terug in de tijd naar naar het ontstaan van 'Holland'

advertenties

De provincie neemt je terug naar het ontstaan van 'Holland' in de periode 1000-1300. Met haar boot wil zij de ontstaansgeschiedenis van Holland laten zien. Vandaag de dag zie je hiervan nog veel terug. Zo is ons polderlandschap tien eeuwen geleden met de hand gegraven en aangelegd!

De Gouden Eeuw en de 80-jarige oorlog doen bij de meeste mensen wel een belletje rinkelen, maar wat gebeurde er daarvóór? Rond het jaar 1000 liepen hier elanden en waarschijnlijk ook beren rond. Het gebied was woest, onherbergzaam en moerassig. Boeren en monniken hebben dit venige moeras ontgonnen. Hierdoor werd de grond minder nat en kon men er wonen. Inwoners gingen handel drijven. Ook ontstonden toen steden.

Wat is er te zien?
Op de boot van de provincie Zuid-Holland is dit te zien. Op de voorkant van de boot zie je het woeste maar moerassig gebied dat Zuid-Holland ooit was, inclusief de wilde dieren die hier toen leefden. Een middeleeuwse boer is bezig met het graven van een sloot in het polderlandschap. De stoel en het rijkelijk gedecoreerde midden van de boot staan symbool voor de rijkdom van de machthebbers in die tijd. De stoel is gebaseerd op de oudste stoel van Nederland, uit 1200. Het was de zetel van een hooggeplaatst persoon, gewone mensen hadden toen geen stoelen. De stoel wordt omringd door de wapens van de provincie en enkele van haar oudste steden. Op het achterste deel van de boot zijn een burcht en motte –oude kastelen- verbeeld. Deze ontstonden door de toegenomen rijkdom van de adel.

Bescherming
De provincie vindt het belangrijk dat haar inwoners meer te weten komen over de periode 1000-1300 en het 'Ontstaan van Holland'. Daarom beschermt de provincie archeologische vondsten, zoals de oudste stoel van Nederland, die nog resteren uit die tijd. Ook geeft de provincie wetenschappers de ruimte om onderzoek te doen naar die cruciale periode uit onze geschiedenis. Daarnaast draagt de provincie bij aan het beleefbaar maken van deze periode, zoals door deelname aan evenementen. Het Varend Corso is hiervan een mooi voorbeeld.

Kijk voor meer informatie over het Ontstaan van Holland op www.zuid-holland.nl/ontstaanvanholland.