De voorzitter van het Varend Corso kijkt ieder jaar weer uit naar het varende spektakel (Foto: Arnaud Roelofsz)
De voorzitter van het Varend Corso kijkt ieder jaar weer uit naar het varende spektakel (Foto: Arnaud Roelofsz) Foto: ARNAUD ROELOFSZ FOTOGRAFIE

"Mensen een paar gezellige uurtjes bezorgen, daar gaat het om"

advertenties

Corso-Voorzitter Pleun van der Ende nam vrijdag met een brede glimlach de vlootschouw af tijdens de officiële opening van het Varende feest.

"Geweldig om te zien dat de inzet van heel veel vrijwilligers heeft geleid tot een schitterende stoet van 41 schepen. Een meer dan vorige jaar, waarmee ik maar wil zeggen dat we, na de economische malheur van een paar jaar geleden, uit het dal aan het klimmen zijn. Ook financieel gaat het steeds iets beter hoewel we er nog steeds niet in geslaagd zijn om en hoofdsponsor te vinden die bereid is over een periode van meerdere jaren een halve ton per jaar op te hoesten. Maar daar hebben we een antwoord op gevonden. We hebben een club van 1000 opgericht. Mensen, particulieren en zakenlieden, die jaarlijks een bedrag van 1000 euro overmaken. Als je er daar genoeg van hebt, dan ben je natuurlijk ook uit de problemen. We hebben op dit moment rond 45 leden en dat aantal groeit gestaag."

Helemaal Hollands
Het corso-thema Helemaal Hollands is goed aangeslagen bij de deelnemers. Van der Ende: "Als je ziet hoe de deelnemers met het thema zijn omgesprongen, dan moet je daar je petje voor afnemen. Daaruit spreekt zoveel originaliteit. Kijk bijvoorbeeld naar de Delftse boot, waarop de tijden van Vermeer en De Hooch, beroemde kinderen van de Prinsenstad, tot leven wordt gebracht. Mooi te zien dat ook bedrijven als de Porceleyne Fles en museum het Prinsenhof daarbij betrokken worden."

"Het is trouwens elk jaar weer een geweldig feest om met het corso Delft aan te doen. Dat begint al op de Buitenwatersloot waar de opvarenden de mensen op de kant bijna een hand kunnen geven. En dan de schitterende feesten die aan de Buitenwatersloot worden gevierd. En dan is er natuurlijk de vlootschouw bij de Kolk. Vier vijf rijen dik staan de mensen daar. Dat is geweldig om mee te maken."

Voorbereidingen
Als het Varend Corso 2018 er zondagavond opzit en de organisatoren en deelnemers een bescheiden feestje vieren, dan is Van der Ende een paar weken Corso-vrij. "Dan genieten we na van deze aflevering, maar na een week of drie gaan we alweer kijken wat we volgend jaar nog beter kunnen doen en dan starten we de voorbereidingen om in 2019 de mensen weer een paar plezierige uurtjes te bezorgen, want daar draait het hele corso om."

Afbeelding