De Reddingsbrigade helpt niet alleen op het strand en in zee...
De Reddingsbrigade helpt niet alleen op het strand en in zee... Foto: ARNAUD ROELOFSZ FOTOGRAFIE

De Reddingsbrigade is overal waar hulp gewenst is

advertenties

Wie Reddingsbrigade zegt denkt daarbij vooral aan het strand en de zee waar de vrijwilligers waken over het welzijn van badende gasten. Toch maakt een drietal boten van de Reddingsbrigade ook deel uit van de vloot van het Varend Corso. Jaarlijks verleggen de redders het werkterrein voor een stukje naar de Delflandse, Rijnmondse en Westlandse wateren.

"Voorop staat dat het werk aan het strand niet in gevaar mag komen", legt Wim Verhagen, coördinator van de inzet bij het corso uit. "Daarom maken we gebruik van de diensten van de brigades van 's-Gravenzande, Zoetermeer en Delft. Onze belangrijkste opdracht is bijdragen aan de veiligheid van het corso. Niet alleen op het water, als het nodig is steken we ook op het land een helpende hand uit."

Helpende hand
De inzet van de reddingsbrigade bestaat uit een drietal boten die worden bemand door drie mensen en er rijdt een auto met twee mensen langs het parcours. "Die auto is belangrijk. Als er namelijk op het water iets gebeurt, dan zijn we snel ter plaatse om hulp te verlenen. Bovendien kan de four-wheel-drive auto bijna overal langs de route komen. Vorig jaar was er iemand die zijn knieprothese had ontwricht. Dat gebeurde op een plek midden in een weiland. De ambulance kon daar niet komen. Wij hebben toen het slachtoffer opgehaald en op een afgesproken plaats overgegeven aan de ambulancebroeders. Maar we steken ook op andere fronten de helpende hand uit. Als de spin, de man die eindverantwoordelijk is voor het Varend Corso, aangeeft dat er ergens helpende handen nodig zijn bij de verkeersregeling, dan springen we daar bij."

Geweldig publieksevenement
De eerste prioriteit van de reddingsbrigade ligt bij de deelnemertjes aan het Kindercorso. "Daar besteden we extra aandacht aan want het zou natuurlijk wel heel zuur zijn als de kinderen, die de toekomst van het corso vertegenwoordigen, iets zou overkomen. We verlenen ook eerste hulp. Een paar jaar geleden kreeg een figurant een bierflesje tegen het hoofd dat door een balorige toeschouwer was gegooid. We zijn er meteen op af gegaan om eerste hulp te verlenen. Daarvoor hebben we alles aan boord, van een AED tot aan alle mogelijke EHBO-spullen.
Vorig jaar in Delft waren veel mensen gestoken door wespen. Ook daar hebben we geholpen. Alles bij elkaar proberen we overal te zijn waar hulp en assistentie nodig is. We doen dat met heel veel plezier want het corso is een geweldig publieksevenement. Het is gaaf om daaraan bij te mogen dragen."