Havenmeester Kim Timmermans en adjunc-thavemeester Halil Kiliç houden alles goed in de gaten tijdens het Varend Corso
Havenmeester Kim Timmermans en adjunc-thavemeester Halil Kiliç houden alles goed in de gaten tijdens het Varend Corso

"Varend Corso is een succes als iedereen blij is en er geen ongelukken gebeuren"

advertenties

Van de duizenden bezoekers die het Varend Corso komen bekijken, staan de meesten aan wal. Maar ook vanaf het water wordt de kleurrijke parade volop bekeken. Die enorme hoeveelheid plezierboten mogen natuurlijk niet in de weg liggen als het corso voorbij komt. Om al het varende verkeer in goede banen te leiden, wordt de hulp van de havenmeester ingeroepen.

Het is de drukste dag van het jaar voor haar en haar collega's, vertelt Kim Timmermans, havenmeester van gemeente Delft sinds 2009. "We zorgen dat de vaarroute volledig obstakelvrij is, zowel boven als onder water. Dus boten en zwemmers moeten aan de kant, maar ook de fietsen en winkelwagens die in de loop der tijd in het water zijn gegooid ruimen we op. We zorgen dat de stremmingen en algemene regels gehandhaafd worden en zo niet, mogen we als BOA ook boetes uitdelen, maar dat doen we liever niet. Kortom, we zorgen dat alles vlekkeloos verloopt en er geen ongelukken gebeuren."

Zuidkolk
De havenmeester is tijdens de dagelijkse werkzaamheden verantwoordelijk voor alle openbare wateren van Delft. Tijdens het varend Corso heeft de Zuidkolk echter de meeste aandacht. "Hier vindt de Vlootschouw plaats en liggen alle boten met z'n allen op een plek, een enorme drukte dus die al gauw kan uitmonden in chaos als je het niet onder controle houdt. Ook stapt hier Burgemeester Marja van Bijsterveldt op de boot bij mijn collega, de adjunct havenmeester Halil Kiliç, om langs de boten te varen. We moeten zorgen dat er tijdens dit rustmoment niets mis gaat."

Route
De werkzaamheden van Kim en haar collega's met betrekking tot het varende spektakel beperken zich niet tot alleen de dag van het evenement. "Een paar keer per jaar is er intergemeentelijk overleg over het corso, zodat we precies weten wat er moet gebeuren. De route bemoeien wij ons in principe niet mee, tenzij er stremmingen zijn zoals een aantal jaar geleden bij de Buitenwatersloot. In dat geval denken we graag mee over een alternatieve route."

Succes
De havenmeester kijkt ieder jaar weer uit naar het Varend Corso. "Voor mij is het een succes als ik veel blije mensen zie en er geen ongelukken gebeuren. Gelukkig is het in al die jaren dat ik dit werk doe nog nooit mis gegaan. We maken er ieder jaar weer een feest van!"