Cees Sluijtman omringd door leden van Frederik Hendrik
Cees Sluijtman omringd door leden van Frederik Hendrik

"Bij elk schot weer die concentratie, die spanning, da's mooi!"

sport

Cees Sluijtman begint met sporten op zijn tiende, bij voetbalclub DHL, toen nog gevestigd aan het Laantje van Vollering. "Het was toen de plek waar veel sportverenigingen zaten, achter het station en de boerderij van Vollering.

Door Willem de Bie

Ook DHC, dat speelde toen in een hoge competitie, had daar z'n veld en clubhuis. De firma van der Lee had naast het veld van DHC een plek waar de platte aanhangwagens werden gestald. Ik stond daar vaak met vrienden, en gratis, te kijken naar hoe DHC het deed". Sluijtman, geboren in de Prins Mauritsstraat, heeft het goed naar z'n zin bij DHL. "Van huis uit waren wij katholiek, dus als je wilde voetballen was DHL een logische keuze. In mijn tijd schopte ik het tot het eerste elftal, met jongens als Kees Stigt, Berend Tetteroo, Pietje Linthorst en anderen. Ik was niet zo'n trainingsbeest, zodat ik uiteindelijk bij de senioren speelde in het vijfde elftal. Mooie tijd gehad bij DHL!".

Als het gaat over andere sporten komt Cees met een mooi verhaal: "Mijn vader was een enthousiast biljarter, en ook ik ben daar op m'n vijfentwintigste mee begonnen. Voor DHL heb ik, samen met anderen, elf jaar, op donderdag, geld opgehaald voor de Toto. De club kreeg daar een percentage van. Vrijdag brachten we dat dan naar de KNVB in Den Haag. Een vriend van mij ging dan wel eens mee en bijna altijd gingen we daarna biljarten in de Wagenstraat. Steevast gaven we dan meer geld uit dan we voor de Toto hadden weggebracht!". In 1960, Cees zat toen op de avondschool, nodigde een medeleerling hem uit om 's te komen kijken bij Frederik Hendrik: "De rest is historie, ik vond het zo leuk dat ik er nooit meer ben weggegaan".

Frederik Hendrik heeft, zoals veel Delftse sportverenigingen, een aantal verhuizingen meegemaakt: "We zaten eerst aan de Rotterdamseweg, op een terreintje naast het café van van Mullem. Voor van Mullem natuurlijk handig: hij verhuurde het terrein, en wij kwamen na afloop in zijn café een biertje drinken. Ook voor verhuizingen kon je bij hem terecht". Cees is enthousiast voor de handboogsport en leert snel: "Frans van Oevelen was toen de man die nieuwkomers opleidde. Hij deed dat goed en met erg veel enthousiasme; mede door hem ben ik bij de club gebleven". Frederik Hendrik had toen overigens nog maar acht leden, maar dat aantal groeide snel. Zoals vaak zijn woningen een reden waardoor andere activiteiten moeten wijken. Zo ook aan de Rotterdamse weg. Frederik Hendrik vertrok naar een locatie achter de toenmalige Stads Doelen.

"Daar hebben we met veel plezier gezeten van 1969 tot 1987, toen moesten we ook daar verkassen voor nieuwbouw op die plek. Daar waren we bepaald niet blij mee. Uiteindelijk hebben we 40.000 gulden gekregen om in de Delftse Hout, naast zwembad 'Aan 't Korft' een nieuwe accommodatie te bouwen. Met, naast die 40.000, ook geld van de Toto, oud papier, de baropbrengst en giften". In 1988 werd de nieuwbouw geopend door burgemeester van Walsum.

De handboogsport werkt met drie bogen: de 'bare', de 'recurve' en de 'compound'. Met verschil in lengte en techniek zoals vizier, stabilisatie en allerlei instelmogelijkheden. "We schieten zowel binnen als buiten; binnen vanaf 18 of 25 meter, buiten tot wel 90 meter. Handboogschieten vraagt om een goede conditie, met name van je bovenlijf: schouder, nek, armen, handen, ze spelen allemaal een rol in het schieten. En natuurlijk training en concentratie. Ik heb zelf tot in de eerste klasse geschoten, daarboven is nog de ereklasse. In 2002 is Olga Zandvliet, een lid van ons, Europees kampioen in de compound-klasse geworden". Naast het meedoen aan de competitie zijn er ook leden die het boogschieten recreatief doen. "We hebben momenteel zo'n 130 leden, waaronder ook een flink aantal vrouwen. Boogschieten is redelijk populair, ook door films en natuurlijk een hoge ranking van ons Nederlands team bij de Olympische Spelen".

Cees Sluijtman is zonder overdrijven het icoon van de vereniging. Werd er bij zijn veertig jarig lidmaatschap een boekje over en voor hem uitgegeven, bij vijftig jaar is er een speciale 'Cees Sluijtman'-prijs in het leven geroepen. Hij blijft er zelf heel bescheiden onder: "Ik vind het mooi dat ik nog steeds veel voor de vereniging kan doen. Ik ben er op meerdere avonden, heb in het bestuur gezeten, trainingen gegeven, van alles gedaan". Handboogschieten is een sport voor iedereen, nieuwelingen kunnen de eerste drie maanden gebruik maken van materiaal van de club. "Die concentratie, die spanning, dat vind ik mooi". Komen kijken kan altijd: secretariaat@frederikhendrik.nl.