<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Hein Laakes, Loly Tentuwa en Herbert van Schelven zijn trots op het nieuw geopende Koffiehuisje op de Brug
Hein Laakes, Loly Tentuwa en Herbert van Schelven zijn trots op het nieuw geopende Koffiehuisje op de Brug (Foto: )

"Een glimlach kan een dag ten goede veranderen"

Het brugwachtershuisje op de Koepoortbrug heeft al vele bestemmingen gehad. De afgelopen maanden werd er bijvoorbeeld gretig gebruik gemaakt van de ruimte door kunstenaars, tijdens het project Stunten op de Brug. Vanaf deze zondag heeft het huisje echter weer een nieuwe functie. Stichting Stunt en koffiebranderij Miss Morrison slaan de handen ineen en openen een koffiehuisje, genaamd, hoe kan het ook anders, 'Koffiehuisje op de Brug'.

Door Esther Luijk

Met deze samenwerking ontstaat een nieuw minileerwerkbedrijf. De twee vaste medewerkers, vrijwilligers Herbert van Schelven en Loly Tentuwa, die het brugwachtershuisje op vrijdag en zaterdag bemensen, krijgen een complete Baristaopleiding van Cisca Colijn, eigenaresse van Miss Morrison en ambachtelijk koffiebrander. Op hun beurt leiden Herbert en Loly deelnemers in leerwerktrajecten van Stichting Stunt op tot professionele koffiemakers.

Trots
Het Koffiehuisje op de Brug is bedoeld als leer- en werkervaringsplek voor deelnemers van Stichting Stunt. Deelnemers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en die, om welke reden dan ook, voor langere tijd afhankelijk zijn van een uitkering. Hein Laakes, manager werkplaatsen bij de stichting, is trots op de nieuwe aanwinst. "We werken toe naar het doel dat de deelnemers uiteindelijk door kunnen stromen naar een betaalde baan, maar ook los daarvan kan dit project veel goeds doen voor ze, op veel verschillende manieren. Het zou natuurlijk prachtig zijn als we de deelnemers uiteindelijk kunnen gaan betalen omdat alles goed loopt, of dat er een ondernemer binnenloopt en tegen een deelnemer zegt: 'jou wil ik in dienst hebben', maar het gaat er voor nu vooral om dat het een project is dat de deelnemers zichtbaar maakt en ze iets geeft om trots op te zijn. Iedereen heeft iets nodig om voor in beweging te blijven, en wij denken dat met dit project zeker te gaan bereiken."

Glimlach
Het koffiehuisje verkoopt naast koffie ook zoete lekkernijen van de horecagelegenheid en producten van de verschillende werkplaatsen van Stichting Stunt. "Maar belangrijker dan de producten, is dat we ook een glimlach verkopen", vertelt Herbert. "3,5 jaar lang ben ik al vaste gast bij Cisca. Een warm contact en een glimlach kan heel de dag van iemand veranderen, en zij is daar een ster in. Dat wil ik ook bereiken in dit brugwachtershuisje. Het gevoel en de sociale interactie, is heel belangrijk. Cisca zag potentie in mij en vroeg of ik wilde helpen bij dit nieuwe initiatief. Ik hoefde er geen moment over na te denken."

Ook Loly heeft enorm veel zin om aan de slag te gaan met de deelnemers en heel Delft te voorzien van een professioneel gezet bakje koffie. "Mijn dochter is al heel lang barista en lachte 'nu heb jij een zaterdagbaantje, in plaats van ik'! Maar het voelt niet als werk. Het is een heel leuk project waarbij de deelnemers het gevoel terugkrijgen dat ze ertoe doen. Ik vind het belangrijk om daar aan deel te nemen."

In de put
Herbert weet als geen ander hoe belangrijk het is om vriendelijke en behulpzame mensen om je heen te hebben als het even niet goed met je gaat. "Een tijdlang zat ik zelf ook diep in de put. Het is mogelijk om daar weer uit te komen, maar de mensen om je heen zijn daarvoor erg belangrijk. Je hebt iemand nodig die potentie in je ziet. Als iemand je uit liefde helpt, kan dat heel veel verandering teweegbrengen."

Samenwerking
De kunst die tot voor kort werd tentoongesteld in het brugwachtershuisje trok veel bekijks, en Stichting Stunt is de samenwerking met de kunstenaars dan ook niet vergeten. Hein: "We verkopen nu al de producten uit onze eigen werkplaatsen, gemaakt van gerecycled restmateriaal. Met alles wat je hier koopt, steun je de stichting. In de toekomst gaan we zeker kijken of we met de kunstenaars en met andere ondernemers kunnen samenwerken om lokale producten toe te voegen aan ons assortiment."

Openingstijden
Tijdens het Varend Corso opent Koffiehuisje op de Brug voor het eerst haar deuren. Deze zondag is de koffietent open van 12.00 uur tot 17.00 uur. Normaal gesproken is het koffiehuisje echter alleen op vrijdag en zaterdag geopend, van 9.00 uur tot 14.00 uur. "De meest unieke plek om het Varend Corso te bekijken dus!", lacht Hein. "Je moet alleen wel aan de goede kant van de brug gaan staan natuurlijk..."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>