Adriaan Smits vindt over het algemeen dat hij een heerlijke baan heeft (Foto: Koos Bommelé)
Adriaan Smits vindt over het algemeen dat hij een heerlijke baan heeft (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Een kijkje achter de schermen bij de Delftse Hout

advertenties

Er is heel wat gaande in de Delftse Hout. Iedereen weet van de blauwalg in de waterplas en de maatregelen die daarvoor genomen worden, maar dat is maar het topje van de ijsberg. Achter de schermen gebeurt een heleboel om het recreatiegebied zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor het publiek.

Door Esther Luijk

Adriaan Smits, medewerker uitvoering service openbare ruimte bij de Gemeente Delft, komt al ruim 15 jaar bijna dagelijks in het park. "Met deze luchten wel twee keer op een dag", vertelt hij. De dagelijkse werkzaamheden worden uitgevoerd door externe partijen zoals Werkse!, en niet door Smits zelf, maar hij is wel de ogen en oren in het veld. "Ik hou alles goed in de gaten en spring bij waar nodig. De aannemers maaien het gras, legen de vuilnisbakken, ruimen het zwerfvuil op, dat soort dingen. Dat alles gebeurt op beeldbestek. Dat houdt in dat de aannemers zelf alles in de gaten houden en in actie komen als het beeld niet meer voldoet aan de norm. Ze gaan natuurlijk niet iedere dag het gras maaien, maar doen dat pas als het te lang wordt. En ze legen ook niet elke vuilnisbak, als 'ie nog lang niet vol is. Maar ze maken wel elke dag een rondje, om alles te controleren. Zelf houd ik bijvoorbeeld de grote ondergrondse containers in de gaten, want die worden op afroep geleegd, en ik monitor de eikenprocessierupsen, want die kleine beestjes kunnen met hun irriterende haren veel narigheid veroorzaken."

Naast de werkzaamheden die onder het bestek vallen, zijn er ook zaken die niet iedere dag hoeven te gebeuren, maar daarom niet minder belangrijk zijn. "Zoals de PoepScoop", lacht Adriaan. "Dat is een machine die we vijf tot tien keer per jaar oproepen om alle ganzenpoep van het veld te ruimen. Hij raapt als het ware de poep uit het gras. Daarnaast hebben we nog de woelmachine, die komt ook regelmatig langs om de zandstrook om te woelen. Zo verdwijnen de kuilen en wordt het weer een mooi vlak strand." Smits benadrukt dat de werkzaamheden zich niet beperken tot het strand en het grasveld. "Het Hertenkamp en de parkeerplaatsen horen ook bij 't werkgebied. Alles aan de noordkant van de Rijksweg hoort bij de Delftse Hout."

In de ruim vijftien jaar dat Adriaan al in de Delftse Hout komt, heeft hij een hoop meegemaakt. "Er liep een keer een varken op het strand! Ik wist niet wat ik daarmee moest! Er staan overal bordjes dat je niet met je hond het strand op mag, maar een varken? Daar staat niets over! De handhaving heeft het toen geloof ik opgelost." Ook minder leuke dingen komen voor. "Iemand had een keer tl-lampen stukgeslagen in het gras. Ik ben toen een hele tijd bezig geweest dat weer op te rapen. Waarom zou je de moeite nemen die dingen mee te nemen naar de Delftse Hout, om ze vervolgens stuk te slaan? Onbegrijpelijk."

Al met al vindt Adriaan dat hij een geweldige baan heeft. "Soms is het fysiek wel zwaar als het zo warm is, maar over het algemeen is het heerlijk. Je bent de hele dag buiten!"