Franca zoekt, gewapend met camera en verrekijker, naar de mooiste vogels door heel Nederland
Franca zoekt, gewapend met camera en verrekijker, naar de mooiste vogels door heel Nederland

Vogelaar Franca: "Respect voor natuur en dier is het belangrijkst"

Algemeen

Tijdens de zomermaanden is het rustig qua nieuws. Een mooie gelegenheid om bijzondere lezers van Delft op Zondag eens in het zonnetje te zetten. In deze zomerrubriek lichten we Delftenaren uit met een bijzondere hobby, een tattoo met een verhaal, een uniek reisverhaal, een geweldige studentenkamer of een bijzonder verhaal. Deze week in de categorie bijzondere hobby: Vogelaar Franca Dobbe (55).

Heb je altijd al van vogels en de natuur gehouden?
"Ja, van kinds af aan was ik al veel buiten. We woonden aan de Kwartellaan in Den Haag en vanaf daar loop je zo de duinen in. Ik was samen met mijn broer veel op stap en aan het rondstruinen in de duinen. Toen ik wat ouder werd, verdween de hobby naar de achtergrond, omdat ik het te druk had met uitgaan en dergelijke. Maar sinds een jaar of tien ben ik weer volop op pad, op zoek naar mooie vogels om op de foto te zetten."

Naar wat voor vogels ga je op zoek?
"Dat maakt niet uit, ik vind alles mooi. Al zie ik voor de honderdste keer een specht of een roodborstje, dan vind ik ze nog geweldig. De vrijheid waarmee ze zich bewegen vind ik heel mooi om te zien. Soms ga ik gericht op zoek naar een vogel. Op de website waarneming.nl houden vogelaars bij wat ze waar gezien hebben, dus dan kan je heel gericht op pad. Maar meestal vind ik dat te druk, voor zowel mezelf als het dier. Dan staat er een hele groep mensen om een vogel heen, dat moet je niet willen. Ik hou er niet van om achter een meute aan te lopen, dus meestal ga ik vroeg op en lekker in m'n eentje op zoek."

Zijn er nog meer vogelliefhebbers in je omgeving?
"Ja, ik probeer iedere maand minstens een keer samen met mijn broer en zus ergens heen te rijden. Zij houden ook erg van vogels, vooral mijn broer is een heel fanatieke vogelaar. Hij struint dwars door prikkelstruiken of loopt bij wijze van spreken zo door een sloot als dat betekent dat hij de vogel nog net iets beter kan zien. Hij is enorm enthousiast en belt altijd direct als hij iets bijzonders ziet! Een tijd geleden zag hij een zwarte ooievaar, dus hij belde mijn zus direct op. Hij rende als een gek door de duinen met al z'n spullen, van hot naar her. Mijn zus lag lekker in haar tuin te luieren, keek omhoog en zag vanuit haar luie stoel prompt de zwarte ooievaar overvliegen, heel grappig! Mijn broer was minder geamuseerd, haha!"

Waar zoek je de vogels?
"Als ik alleen ben, vooral hier in de omgeving. Er zitten geweldige soorten waar je niet voor ver weg hoeft. Zo zag ik laatst een Draaihals in Katwijk en een Buidelmees in Berkel. Als ik samen met mijn broer en zus ga, komen we overal. Mijn broer is gek op roofvogels dus we gingen onlangs zeearenden spotten in Friesland en we zijn ook eens in Limburg geweest, waar we de Grauwe Klauwier zagen!"

Wat is het gekste wat je wel eens hebt gedaan voor je hobby?
"Echt gekke dingen heb ik nooit gedaan, maar ik wring me wel soms in gekke bochten om een vogel te zien. Dan ren ik ineens door de braamstruiken om een klapekster te kunnen zien bijvoorbeeld. Laatst lag ik nog samen met mijn broer in de duinpannen op de loer, op zoek naar een boomvalk, en tijgerden we steeds een stukje verder, tussen de motten en beesten door. Ik had onlangs ook dat ik al een tijdje tegen schrikdraad aan bleek te staan. Ik voelde wel wat irritant tintelen, maar ik was zo gefocust op de vogel dat ik het later pas doorhad! Maar al die gekke verwondingen en de tientallen muggenbulten heb ik er heel graag voor over."

Welke vogel zou je graag nog eens willen zien?
"Een Bijeneter. Een prachtig vogeltje met mooie kleuren. Ik heb er ooit een gezien in Frankrijk, maar de foto's zijn niet zo goed helaas. Je ziet amper dat het een Bijeneter is! Ik zou er dus graag nog eens een willen zien, om 'm ditmaal mooi op de foto te kunnen zetten."

Wat vinden andere mensen van je hobby?
De meeste mensen vinden het heel leuk, maar soms krijg ik ook nare opmerkingen. Er was een keer een man die vond dat ik de natuur verstoorde en zei dat ik weg moest wezen. Het was echt een beetje beangstigend. Sommigen hebben al gelijk hun mening klaar zodra ze een grote camera zien, terwijl ze me helemaal niet kennen. Ik heb juist veel respect voor de natuur en laat de dieren zoveel mogelijk met rust, in plaats van dat ik ze opjaag om maar een goede foto te kunnen maken. Respect voor natuur en de vogels is het allerbelangrijkst. Ik zou graag zien dat anderen mij dan ook niet beoordelen op alleen mijn camera."