Rob kwam al heel vroeg in aanraking met sport, hoewel het toen nog niet echt sporten was. (Door Willem de Bie)
Rob kwam al heel vroeg in aanraking met sport, hoewel het toen nog niet echt sporten was. (Door Willem de Bie)

Rob: "Ik wil nog wel een keer tussen de walvissen liggen"

sport

Rob Groenwegen, geboren en getogen in de Wippolder, is een jaar of zeven als hij voor het eerst in aanraking komt met sport. Hoewel het sportieve element nog ver weg was.

"Wij woonden aan de Delfgauwseweg, met dus water voor de deur. Mijn vader zei op een gegeven moment 'die gasten moeten leren zwemmen'. En dus gingen mijn broer en ik elke zondagochtend naar het Sportfondsenbad. En later ook naar het buitenbad aan de Korftlaan; dat was, via waar nu IKEA staat, voor ons makkelijk te bereiken'. Als Rob een jaar of veertien is komen de hormonen wat meer vooraan te staan en stopt hij met het wekelijkse zwemmen. Meer tijd voor de disco en aanverwante zaken.

"Ik kwam toen regelmatig in café de Stal, achter het stadhuis en had contact met de eigenaar, Ton van Baarle. Daar ontstaat het idee om te gaan duiken. We wisten dat er een duikclub zat bij zwembad Kerkpolder". En de rest is historie. Rob wordt lid van onderwatersportvereniging Aqua Delfia en is daar al zo'n veertig jaar lid. Duiken, het onder water zijn, is letterlijk en figuurlijk aantrekkelijk: "Als je duikt ben je los van de dagelijkse omgeving. Je komt in een andere wereld waardoor je enorm tot rust komt. Ik had een eigen bedrijf waar veel tijd in ging zitten en had één dag in het weekend voor mezelf en ging dan vaak duiken. Ik kwam daardoor enorm tot rust, geen hectiek".

Om te mogen duiken heb je een duikbrevet nodig. Het begint allemaal met de eerste 'ster'. Aspirant duikers verdiepen zich in de theorie, leren alles over de duikuitrusting en de techniek die daar bij komt kijken, en doen een aantal gecontroleerde duiken in buitenwater. Niet nadat ze dat in het water van zwembad Kerkpolder hebben geoefend. Om uiteindelijk zelfstandig op pad te gaan. Hoewel, zelfstandig? "Duiken doe je in principe altijd met z'n tweeën, met een buddy. Twee zien meer dan één, en je kan elkaar onder water in de gaten houden en zo nodig helpen. Als je bijvoorbeeld naar een wrak gaat duiken maak je gebruik van een 'gidslijn'. Die maak je vast aan de buitenkant van het wrak en rol je mee af als je in het wrak gaat. Zodat je altijd weet waar de uitgang zich bevindt". Veiligheid voor alles.

Duiken doen Rob en zijn collega's veel in Nederland, met name in Zeeland. Maar er is meer: "Er zijn in de wereld veel mooie duiklocaties. Ik heb er in de loop van de jaren heel wat mogen bezoeken. Denk aan Spanje, Engeland, de Maldiven, Thailand. Erg in trek is het maken van duikvakanties op een boot. Met een ploegje duikers huur je een boot, van waaraf je op lokaal bekende plekken gaat duiken. Je ziet dan vaak de mooiste dingen!". Foto- en of videocamera gaan waarschijnlijk veel mee: "Ik heb dat wel gedaan, maar het is niet echt iets voor mij. Ik ben dan veel te druk met allerlei instellingen op m'n camera en dat is jammer. We hebben hier leden die de prachtigste opnamen maken, dus qua beeld komt het wel goed".

Duiken heb je in veel soorten en maten: wrakduiken, nitroxduiken, met meer zuurstof in de tank, diepzeeduiken en grotduiken. Dat laatste was flink in beeld de laatste weken: "Ja, je volgt dat natuurlijk. Diep respect voor de duikers die deze klus hebben geklaard. Ik geef het je te doen, duiken door smalle gangetjes, met veel bochten en obstakels en dan ook nog ongetrainde jongens met je meenemen. Goed gedaan!".

Aqua Delfia kent zo'n negentig leden. Leden die duiken maar ook sporten beoefenen die wellicht wat minder bekend zijn: onderwater-hockey en onderwater-voetbal. "Hockey gaat zonder perslucht. Gewoon met een snorkel, masker en vinnen. Er wordt gewerkt met kleine sticks van zo'n twintig centimeter en een loden puck. In de breedte van het diepe deel van het zwembad, diepte 3.60 meter!, staan twee doelbakken van drie meter lang. Een wedstrijd wordt zes tegen zes gespeeld. Mooie sport!". Ook wordt er onder water gevoetbald; momenteel is het er zelfs een WK gaande in deze aparte tak van sport. "Nederland doet het helaas niet zo goed…".
"Duiken is een sport voor iedereen. Je kunt het net zo duur maken als je zelf wil. Je hebt duikpakken van 200 euro, maar ook van 2000. En dat geldt voor alle apparatuur". Bij Aqua Delfia hebben ze materiaal liggen waar enthousiaste aspiranten mee kunnen oefenen. "We hebben een eigen compressor waar we de persluchttanks mee kunnen vullen. Iedereen die 's wil komen kijken of het wat voor hem of haar is, is welkom. We trainen en oefenen op donderdagavond". Zelf nog ambities qua duiken? "Elke duik is weer anders en heeft zo z'n charmes. Binnenkort ga ik duiken bij het Manta Point in Bali, prachtige plek met onwaarschijnlijk mooie vissen en uitzichten!". Kennismaken met de onderwatersport kan via bestuur@aquadelfia.nl. Vanaf veertien jaar.