Willemijn Vissers van Blue Birds (staand 2e van rechts) speelt met Team Europa-Afrika in Amerika.
Willemijn Vissers van Blue Birds (staand 2e van rechts) speelt met Team Europa-Afrika in Amerika.

Willemijn naar Little League World Series

sport

DELFT - Van 30 juli tot en met 5 augustus vinden in het Amerikaanse Delaware de Little League World Series plaats. Ook Delft is vertegenwoordigd, want softbalster Willemijn Vissers (15) van Blue Birds maakt haar opwachting in het team Europa-Afrika.

Door Ruud Stift

Dertien speelsters uit de regio Rotterdam/Den Haag die het in hun poule opnemen tegen teams uit Canada en Amerika (Indianapolis, Washington en Minnesota). In de andere poule treden teams uit de Filipijnen, Puerto Rico en Amerika (Delaware, New York en Los Angeles) in het strijdperk. De Little League is een competitie voor meiden in de leeftijd van 14 tot 16 jaar.

Ben je al zenuwachtig?
"Zenuwachtig niet. Heb er wel veel zin in. Ik ben benieuwd of we onze tegenstanders een beetje partij kunnen bieden, want we spelen natuurlijk tegen het beste van het beste op softbalgebied. We gaan in ieder geval genieten van deze kans." Het is Willemijns tweede bezoek aan Amerika. Vorig jaar was Seattle het podium voor de Little League World Series. "Op mijn 12e werd ik voor het eerst geselecteerd voor de Little League. Dit jaar hebben we met Zuid-Holland (regio Rotterdam-Den Haag) het NK en het EK gewonnen. Tegen het jeugdteam van Tsjechië wisten we, in een zenuwslopende finale, met 3-4 te winnen (na een 3-1 achterstand!)."

Faalsport
De catcher en 3e honk-speelster speelt op zaterdag haar wedstrijden bij de junioren van Blue Birds én op zondag in het 1e damesteam van Blue Angels (1e klasse) in Wassenaar.
"Dat is fysiek en mentaal best zwaar. Ze noemen softbal niet voor niets een 'faalsport'. Eén foutje en je dupeert het hele team. Ik ga voor het hoogste, maar ik wil wel in een gezellig team spelen. Sommige teamgenoten spelen ook bij Blue Angels en Laura Axson was ooit mijn teamgenoot bij Blue Birds."

Trainingen
"Ik train bij Blue Birds op donderdag en bij Blue Angels op dinsdag en vrijdag. In Wassenaar staat vooral de catchertraining op het programma. Dat is een pittige work-out. Dinsdag is het eerst een deel catchen, daarna het slaan-circuit en als laatste veldtraining voor het 3e honk."

Leermoment
"Ik heb niet de illusie dat we daar potten kunnen gaan breken, in Amerika is softbal echt een grote sport. Maar, deze ervaring pikken we toch weer even mee. Kijk, ik zou ook over drie jaar voor een college in 'het beloofde softballand' willen spelen, maar dan moet je wel echt heel goed zijn. Dit toernooi helpt om beter te worden, want je zal veel meters moeten maken tegen sterkere tegenstanders om ook op dat niveau aan te kunnen pikken."

Uitje
"In Seattle vorig jaar was een mall, waar we lekker konden shoppen. Delaware ligt een beetje afgelegen, maar er is wel een strand. Dan zal ons uitje daar wel op uitdraaien."