Maarten Freriks, voorzitter van Stichting Theaternetwerk Delft in 'zijn' Rietveld Theater (foto: Tamara Kuipers)
Maarten Freriks, voorzitter van Stichting Theaternetwerk Delft in 'zijn' Rietveld Theater (foto: Tamara Kuipers)

Rietveld Theater wacht op second opinion gemeente

Algemeen

Exploitatie opnieuw onder de loep genomen

DELFT – De nieuwe plannen met betrekking tot de exploitatie van het Rietveld Theater gaan tot september even de ijskast in. Na gesprekken heeft de gemeente Delft besloten tot een 'second opinion'.

Door Ruud Stift

Een gecertificeerd, extern bureau gaat alle opties bekijken en zal een aanbeveling doen. Eind van dit jaar zal hiervan verslag worden gedaan.

Gemeente Delft:
"Het college heeft besloten om op dit moment niet tot verkoop van het Rietveld Theater over te gaan en de verhuur aan Stichting Theaternetwerk Delft (TND) en andere partijen voort te zetten. Middels een second opinion zal beoordeeld worden in hoeverre noodzakelijke en/of gewenste investeringen, zo efficiënt en kostenbesparend, uitgevoerd dan wel gesubsidieerd kunnen worden."

Maarten Freriks, voorzitter van Stichting Theaternetwerk Delft, is blij dat er schot in de zaak zit.
"We hebben inmiddels een gesprek gehad met de verantwoordelijke wethouder, Bas Vollebregt van STIP. Hij heeft naast het cultuurbeleid ook vastgoed in zijn portefeuille. Dat praat makkelijker, anders zou je met twee mensen aan tafel moeten en gaat alles over meer schijven. Nu hebben we een afspraak staan. Waarschijnlijk is in september bekend welk bureau zich over de second opinion gaat buigen. We zien de ontwikkelingen in ieder geval positief tegemoet."

Aankoop pand
"We liepen al langer met het plan om het pand te kopen, overigens ooit geïnitieerd door de gemeente zelf, maar ondanks de kansen en de voordelen die dit met zich mee zou brengen, bleek aankoop mogelijk. Het bijeenbrengen van de aanvullende middelen (naast het financieren van een deel van de koopsom) werd niet realistisch geacht. Aankoop tegen de getaxeerde waarde zou uitmonden in een exploitatietekort van onze Stichting over de eerste vijf jaar. Die valse start kunnen we ons niet veroorloven.
In de gesprekken met de gemeente ging het om twee uitgangspunten:
1. Behoud van de functies theater en ateliers voor Delft op een locatie in de binnenstad. 2. Op grond van de prestatieafspraken met TND wordt, op basis van de huidige subsidieomvang, gestreefd naar een kosten neutrale exploitatie van het theater. Om een toekomstbestendige exploitatie te kunnen voeren, is 400.000 euro nodig. De gemeente heeft toegezegd hier serieus naar te kijken."

Kwaliteitsniveau
"We huren met Stichting Theaternetwerk Delft een deel van het pand. Als we het pand in eigendom zouden hebben, worden we verhuurders. Want ook het DTG (Delfts Toneelgezelschap), dat hier op de bovenverdieping met het Falie Begijnhoftheater zit, en drie kunstenaars huren een gedeelte. De gemeente heeft ons verzekerd dat we onze functies mogen behouden, maar daar hoort natuurlijk wel een bepaald kwaliteitsniveau bij: zorgen voor zo min mogelijk overlast in de buurt, duurzame energievoorziening, isolatie en extra plekken om een substantieel aantal fietsen te kunnen stallen."

Scenario's
"In de aanloop naar deze gesprekken gingen we uit van drie scenario's. Een minimale variant, die zou moeten voorzien in het aanpassen van de benodigde voorzieningen naar de eis van de moderne tijd. Een uitgebreidere variant, met interne isolatie naast geluidsisolatie, het box in box-principe, airconditioning en een nieuw toiletblok. De laatste variant, 'alles op en top verzorgd': alle hiervoor benoemde aanpassingen én een verbetering van de toegang voor mindervaliden alsmede een overkapping in de tuin. Dat is ook waar de gemeente zich met de second opinion op richt. Wat vindt zij belangrijk en wat is als eerste noodzakelijk? Als de gemeente dit in kaart heeft, kunnen we gaan kijken hoe dit gefinancierd moet worden. Wij, als private instelling kunnen makkelijker bij fondsen aankloppen, maar dat is hun pakkie aan."

Reparaties
"Gelukkig maakt de gemeente serieus werk van haar beloften. Er is oog voor alle gebreken in het pand. Oude ramen zijn gerepareerd en gescheurde muren zijn aangepakt. We kunnen goed opschieten met de andere huurders van het pand, maar er doen zich weleens pijnpunten voor. Als het DTG een voorstelling heeft, kunnen wij eigenlijk niets plannen in onze foyer die daar recht onder zit.
Wij zijn een 'doe-het-zelf theater', met een unieke plek binnen de Nederlandse theaterwereld. We programmeren honderden artiesten, bandjes en impresariaten per jaar die zich - letterlijk- zelf op de agenda zetten. Huurders die wij alleen faciliteren. Waarmee we veel bezoekers plezieren. Daarom verwacht ik een mooie oplossing aan het eind van het jaar."