OP www.aed.rodekruis.nl kunt u bekijken waar zich de dichtstbijzijnde openbare AED bevindt.
OP www.aed.rodekruis.nl kunt u bekijken waar zich de dichtstbijzijnde openbare AED bevindt.

Openbare AED aan laadpaal wereldprimeur voor Delft

Algemeen

Een wereldprimeur voor Delft. Afgelopen dinsdag werd namelijk door wethouder Karin Schrederhof in de Willem van Aelststraat in de wijk Vrijenban de allereerste oplaadpaal voor elektrische voertuigen met openbare Automatische Externe Defibrillator (AED) geopend, een levensreddend hulpmiddel wanneer iemand een hartstilstand krijgt. De laadpaal met AED is een initiatief van City AED in samenwerking met laadpalenleverancier EVBox.

Door Esther Luijk

AED's zijn apparaten waarmee hulpverleners een elektrische schok toe kunnen dienen aan een persoon met een hartstilstand zodat diens hart weer het juiste ritme krijgt. Er is in Nederland een groot gebrek aan openbare locaties voor de plaatsing van AED's die 24 uur per dag bereikbaar zijn. Vaak zijn de apparaten wel aanwezig in openbare ruimtes, maar als zich midden op straat een ongeval voordoet, heb je zo'n AED niet bij de hand. Deze uitvinding moet daar verandering inbrengen.

Marcel Mattijssen, oprichter van City AED: "Twee jaar geleden zijn we begonnen met City AED met het idee de AED apparaten buiten de kunnen hangen. We liepen tegen het probleem aan dat er buiten nergens stroompunten zijn waar je ze op kan aansluiten. We zijn toen gaan zoeken naar oplossingen en kwamen uit bij laadpalen voor elektrische voertuigen. Die schieten als paddenstoelen uit de grond en staan altijd centraal in de wijk. Na wat aanpassingen zijn die uitermate geschikt om een AED op aan te sluiten. Nu levert de laadpaal naast milieuvriendelijke energie, ook levensreddende energie."

Overigens betekent dat niet dat de AED zelf stroom nodig heeft om te werken, benadrukt Mattijssen. "De AED zelf heeft een accu en is autonoom, en werkt dus ook als bijvoorbeeld de stroom uitvalt in de wijk. De elektriciteit van de laadpaal is nodig voor de beschermende kast die om de AED heen zit. Daar zit elektronica in om de kast en de inhoud warm te houden. Een AED mag namelijk absoluut niet bevriezen."

Website
De laadpalen met AED's worden aangemeld bij de alarmcentrale. Wanneer iemand dan 112 belt, kan hem gelijk worden verteld waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt. Alle openbare AED's zijn ook geregistreerd op de website www.aed.rodekruis.nl.

Dodenaantal
Met de nieuwe laadpalen hoopt City AED het aantal dodelijke slachtoffers van een hartstilstand terug te dringen. "De Hartstichting berekende onlangs dat er 2500 doden voorkomen kunnen worden per jaar, als er een fijnmazig AED-netwerk zou zijn. Dat gaat om serieuze aantallen. Wij hopen dat vanaf nu elke nieuwe laadpaal die geplaatst wordt, er een is met een AED. Wethouder Schrederhof was in ieder geval erg enthousiast over het idee en we hebben zelfs al vraag gekregen uit Rotterdam en andere steden. Wij zijn er in ieder geval klaar voor: Als politiek Delft morgen zegt 'we zetten heel de stad vol', dan kan dat!"