Enthousiaste vluchtelingen na de ondertekening van de Participatieverklaring.
Enthousiaste vluchtelingen na de ondertekening van de Participatieverklaring. Arend van der Salm Fotografie

Vluchtelingenbegeleiding vanuit centraal punt

Algemeen

SCHIPLUIDEN - Vluchtelingenbegeleiding Midden-Delfland – een dienst van Participe Delft – opereert voortaan vanuit De Dorpshoeve in Schipluiden. Vanaf juli kunnen statushouders uit Midden-Delfland hier terecht voor ondersteuning en informatie op maatschappelijk en juridisch gebied.

Door Ruud Stift

Oorlogen en politieke situaties noden mensen er toe huis en haard te verlaten. Een vluchteling die in Nederland aankomt, wordt toegelaten tot de procedure en komt eerst terecht in een asielzoekerscentrum. Als uit de IND-procedure blijkt dat hij of zij in aanmerking komt voor een verblijfsver­gunning (eerst voor vijf jaar) dan krijgt hij/zij de status van vergunninghouder ofwel statushouder. Vanaf dat moment heeft hij of zij recht op reguliere huisvesting in Nederland.
Het rijk heeft met alle gemeenten afspraken gemaakt over de verdeling: iedere gemeente neemt zijn deel en huisvest statushouders. De gemeente Midden-Delfland huisvest per jaar zo'n vijftig statushouders. Dat waren in 2017 32 volwassenen en 19 kinderen, uit bijvoorbeeld Syrië, Eritrea, Afghanistan, Iran, Soedan en Kongo.

Regels
Wie nieuw komt wonen in Nederland kent de regels en gewoonten niet. Hoe moet je bijvoorbeeld gas, water en licht en een zorgverzekering organiseren? Hoe open je een bankrekening? Waar kan je terecht als je een formulier niet snapt? Om de overgang naar de nieuwe woonplaats zo soepel mogelijk te laten verlopen, bieden vrijwilligers van Participe Delft statushouders een jaar lang maatschappelijke begeleiding. Ook bij de procedure voor gezinshereniging of bij vragen en problemen over hun identiteitskaarten kunnen zij bij Participe terecht. Daarnaast verzorgt Participe het voor iedere statushouder verplichte Participatieverklaringstraject.

Inge van der Linden (sociaal werker, vluchtelingenbegeleiding Midden-Delfland):
"Participe Delft heeft ook een regionale functie op het gebied van vluchtelingenbegeleiding. Statushouders maken wij met behulp van maatjes wegwijs in de Nederlandse samenleving. In verschillende gemeenten organiseren wij conversatielessen en taaloefenplekken. Lokaal bundelen we - samen met lokale organisaties - initiatieven voor vluchtelingen in lokale platforms."

Participatieverklaring
"Statushouders zijn verplicht om binnen drie jaar het inburgeringsexamen te behalen. Omdat zij de taal nog niet kennen en de weg niet weten, biedt Participe informatie en hulp bij het zoeken naar een passende cursus om Nederlands te leren. Het Participatieverklaringstraject is een onderdeel van het inburgeringsexamen. De inburgeraar maakt kennis met de Nederlandse kernwaarden vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie. Het traject wordt afgesloten met het ondertekenen van de participatieverklaring op het gemeentehuis van Midden-Delfland. Hierin verklaart de inburgeraar dat hij kennis heeft genomen van de kernwaarden en deze zal respecteren. Tot eind juni werden deze werkzaamheden vanuit Delft verricht. Sinds juli kunnen statushouders dichter bij huis terecht, in De Dorpshoeve aan de Keenenburgweg 10 in Schipluiden. Schipluiden ligt centraal in de gemeente Midden-Delfland. Wat kunnen statushouders verwachten? Iedere statushouder krijgt een vrijwilliger toegewezen die voor alle praktische regelzaken het eerste aanspreekpunt is. Tijdens deze begeleiding van een jaar proberen we onder meer het sociale netwerk te vergroten."

Zelfredzaamheid
`De opvang van vluchtelingen vraagt internationaal, nationaal, regionaal en lokaal om inzet en oplossingen van de overheid, de maatschappij en zijn inwoners. In opdracht van gemeenten ondersteunt Participe asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen met de eerste stappen op weg naar zelfredzaamheid. Wij zijn zeer ervaren in het maatschappelijk verbinden en het bevorderen van eigen kracht.`

Lokale kracht
`Lokale netwerken en lokale kracht benutten wij zoveel mogelijk. Wij sluiten aan op de voorzieningen en mogelijkheden die er al zijn in een stad of streek, in samenwerking met lokale verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Of we organiseren een lokaal platform. Ondersteuning vanuit een neutraal standpunt, zonder religieuze of politieke overtuiging. De begeleiding is doorgaans individueel met behulp van vrijwilligers.`

Vluchtelingenbegeleiding Midden-Delfland werkt op afspraak (maandag, donderdag en vrijdagmiddag).
Zie: www.participedelft.nu