Wat ik zeggen wil...

advertenties

Reactie op inzending F.M. Boon 15 juli 2018
Vorig week reageerde de heer Boon op het ongeluk op Abtswoude, het drukke verkeer en de snelheid van auto's. Als bewoner van Abtswoude wil ik duidelijk stellen, dat het verkeer enorm is afgenomen met de openstelling van de A4. De ongelukken, die gebeuren met de fietsers zijn voor het merendeel – helaas – te wijten aan de fietsers zelf. Vooral het kruisen van het Maartenrechtpad ( fietspad) met Abtswoude is een kwetsbaar punt. De fietsers steken over zonder te kijken en dan ontstaan de ongelukken. Echt hard wordt ook niet gereden, de weg is er te smal voor. Wel ben ik het eens met inzender, dat de Gemeente Delft de bermen t.b.v. de veilig met zou kunnen maaien.

S.A. van Haersma Buma

Pleidooi voor een nieuw buitenzwembad
Recentelijk heb ik vernomen dat er een nieuw zwembad gebouwd zal gaan worden op de locatie van het zwembad in Vrijenban. Zou het niet prachtig zijn als er bij dit nieuwe bad een buitenbad verrijst? Vroeger was het zwembad aan de Weteringlaan ook een buitenbad. Een duik in een buitenbad is verfrissend en een zeer welkome aanvulling op warme baden, sauna en stoombad. Buiten zwemmen terwijl de vogels over je heen vliegen: dat is iets waar veel mensen voor op vakantie gaan! Hoe geweldig zou het zijn als zoiets ook in Delft mogelijk zou worden gemaakt door de Delftse politiek?

Veel lichtinval en de zon door de ramen van het zwembad aan de Wetenringlaan zijn prachtig. Daarbij de frisse buitenlucht kunnen inademen in de wolken tellen als je de rugslag maakt, kan daar niet tegenop. Tegenwoordig moeten bezoekers die in de lente en 's zomers graag buiten willen zwemmen uitwijken naar Delftse hout, wat ook prachtig is, maar niet de allure en sfeer heeft van een echt, fris, blauw buitenzwembad, waar je baantjes kunt trekken en waar het water toch iets warmer is. Aangezien buitenzwembaden in deze regio schaars zijn, zal een buitenzwembad zeker ook zwemmers van elders in de regio kunnen aantrekken. Een mooi buitenzwembad met (kleine/ smalle) ligweide kan zelfs een trekpleister worden voor de buitenlandse toerist in Delft! Zorg voor vlinderidylles rondom en het plaatje van een groen en duurzaam buitenbad is nagenoeg compleet.

Misschien denkt u dat een buitenzwembad alleen in de zomer lucratief is; niets is minder waar. Ook in de lente kan een frisse duik in het buitenzwembad heel verfrissend zijn. Kijkt u alleen al naar de toename in interesse in het werk van onze (eigen, Nederlandse) Iceman (Wim Hof), die het zwemmen in koud water promoot en aanraadt als zeer heilzaam voor de gezondheid. Wanneer ik in het sportfondsenbad aan de Weteringlaan uit het stoombad kom, dan staat er bij drukte vaak een rij bij de koude douche. Afkoelen na hitte is zeer belangrijk en een duik (uiteraard na afspoelbeurt) in een koud(er) buitenbad zou zeer gewenst zijn en zou de drukte rondom de koude douches verminderen. In de maanden dat een buitenzwembad écht te koud is, d.w.z. de winter, dan zal een overkappende rol waarvan de bovenkant gemaakt is van zonnefolie, ervoor zorgen dat dit zwembad 's winters (als de stookkosten tevens hoger zijn) een zonneveld wordt, dat bijdraagt aan een energieneutraal zwembad.

Anna van der Heijden, Delft (en fervent zwemster)

Reactie op artikel DSC
Ik heb nooit gereageerd op lokale berichten maar nu moet het even. Over DSC en hun door de gemeente gefaciliteerde 2 weken lustrumfeest. Ik doe dat omdat er toch wel wat onjuistheden in uw stuk zijn toegelaten en onbevredigende zaken worden genoemd.

Ten eerste: meneer Bartelings voorzitter lustrumcommissie maakt zich lichtelijk belachelijk met zijn opmerking over het feit, dat studenten alleen OV gebruiken om op de locatie te komen. De parkeerterreinen van de bedrijfsverzamelgebouwen, bij de NEN en bij het station stonden overvol dit weekend, tot in de nacht. Als ik dit stuk eerder had kunnen lezen had ik e.e.a. gelardeerd met foto's hiervan.

2. over het stoppen om 10 uur met de werkzaamheden kan ik vaststellen dat dit onzin is, de afgelopen weken is er regelmatig soms tot na middernacht doorgewerkt. Hoezo, rondes lopen. Ja, ik loop er met mijn hond om de geluidsoverlast dan te horen. Die jongens en meisjes mogen van mij best feestvieren, maar onwaarheden vertellen is wat anders.

3. Als omwonenden kregen we een badinerend en vergoelijkend epistel van DSC op briefpapier (!!) van de Gemeente Delft, waarin werd aangegeven, dat vergunningaanvragen niet volgens de regels konden, maar ja, een kniesoor die daar op let. Dit moest en zou doorgaan, dat kon natuurlijk niet anders met een burgemeester in het comité van aanbeveling. Dan wordt de aanvraag natuurlijk met alle égards behandeld, laat staan afgewezen. Goed geregeld, want de politiek kan zich er na het reces pas over buigen. Wilt u de vergunning inzien, dan kan dat na afspraak, na alle feestelijkheden. Slimme personen dus, die studenten, je kan zien dat ze na al dat gestudeer even twee weekjes nodig hadden om te feesten. De buurt neemt een paar maandjes bouwgeruis vast voor lief.

4. de dames en heren studenten kunnen overigens op deze wijze vast wennen aan de locatie, want het pand wordt gesloopt - lees ik op 17 juni in DoZ- en omgetoverd in hoogbouw (70m!), waarop 300 appartementen voor hoogopgeleiden en young professionals. Het leek wel een (discriminerende) Promovendum-reclame van Frank van Vliet. Wordt hij de volgende GL-voorman met megalomane bouwplannen?

5 en slotopmerking: beetje jammer dat de wijkagent niet reageert, maar dat past hier wel in het patroon. Met dan wel een oeverloos lange reactie van de gemeente in DoZ, die de kern absoluut mist, maar wel allerlei fantastische elementen van 'de student' naar voren haalt. Dat doen ze toch ook niet voor de werkende of de gepensioneerde? Ach, het kan ook niet anders met twee petten op. Van de vertegenwoordigers uit de buurt die nu hun stem laten horen, worden de verdiensten in ieder geval niet benadrukt. Nogmaals, een feestje is leuk, wordt hen ook gegund, maar dan wel op eerlijke gronden en met minimale overlast voor omwonenden, en vooral met een hoger waarheidsgehalte.

Aad Roggeveen

Agathaplein
Op 16 juni, en maand geleden, schreef ik een reactie op het verdwijnen van brievenbussen in Delft. In dat verband veronderstelde ik een ontmoedigingsbeleid van het gemeentebestuur t.a.v zowel de inwoners alsook de toeristen in Delft. Tot ondersteuning van die stelling vermelde ik het verdwijnen van Nusanta, het Legermuseum, de Taptoe en het Camaretten-Festival. Mocht ik nog gedacht hebben dat de beslissers van dat verlies het voordeel ver de twijfel hebben bij hun afwegingen en uiteindelijk tot het net besef komen dat verlies niet ongedaan gemaakt kan worden, de nieuwste voorstellen museum Prinsenhof en Gemeente Delft voor het Agathaplein geven een duidelijke voortgang in het afbraakbeleid te zien. Misschien vanuit een nieuw en futuristisch gericht gemeentebestuur niet zo vreemd, maar vanuit de visie van een museumdirecteur op z'n minst opmerkelijk. De afbraak van het poortje tussen het Agathaplein en de Oude Delft, een onderdeel van het totale laatmiddeleeuwse gebouwencomplex zou "een flinke verbeterde ,nationale en internationale uitstraling" opleveren, zodat er wel 120.000 bezoekers jaarlijks te verwachten zijn. Die komen dan waarschijnlijk kijken naar een verbindingspoort, die er vroeger was maar inmiddels aan ideële verbetering ten onder is gegaan. De gebruikelijke benadering van museumdirecteuren en gemeentebesturen is gebaseerd op behoud van cultuurgoederen. In de gemeente Delft gaat men ervan uit dat ook het tegenovergestelde haalbaar moet zijn.

Fred Kruitwagen