Afbeelding

Hemd van het lijf: Paul Witberg

vaste rubrieken

De Delftse Paul Witberg zwemt binnenkort twee kilometer door De Lier om geld in te zamelen voor Stichting ALS.

1. Waarom wil je hier op de foto?
Achter mijn huis ligt dit park en ik ben graag in de natuur. Het is goed voor de gezondheid en die is niet vanzelfsprekend.

2. Waarom doe je mee aan A Local Swim in De Lier?
Deze verschrikkelijke ziekte heeft zich geopenbaard bij de vrouw van mijn werkgever. Het is een familiebedrijf en dat nieuws raakte me. Als bedrijf hebben wij ons aangemeld met als doel voor de Stichting ALS geld binnen te halen. En wat motiveert je dan? Het verdriet van een ander.

3. Waarom specifiek deze actie?
Twee jaar geleden was de actie ook in De Lier. Toen ben ik wezen kijken, want een aantal collega's deden mee, maar er was geen directe aanleiding. Nu raakt ALS het bedrijf direct, dus we wilden graag wat doen. Met een team van 24 man doen we 11 augustus mee.

4. Hoe verzamel je donaties?
Ik heb verschillende lokale media benaderd om aandacht voor de actie te krijgen. Zo heb ik een half uur bij Stadsradio Delft over deze actie gepraat. Verder benader ik mijn omgeving. Mijn dochter zit bijvoorbeeld op jazzdans. Tijdens een dansfestival in Schipluiden was er aandacht voor de actie en heb ik een flink bedrag kunnen ophalen. Ik ben ook een motorliefhebber en rijd regelmatig met een groep. Zij hebben ook allemaal gedoneerd.

5. Hoe bereid je voor?
Toen we besloten deel te nemen, zijn we gaan trainen. We hebben elke woensdagavond na werktijd de gelegenheid om minimaal een uur in Naaldwijk in het zwembad baantjes te trekken.

6. Zwom je hiervoor al?
Ik vind zwemmen een van de leukste sporten en het gaat me makkelijk af. Ik zwom al vrij regelmatig.

7. Steun je de directeur nog op een andere manier?
Hij zei: de beste manier om mij te helpen, is ervoor te zorgen dat de zaak goed blijft lopen. Zijn leven staat nu natuurlijk ook op zijn kop.

8. Verandert het jouw kijk op het leven?
Nou, je wordt je er wel bewuster van. Het zorgt ervoor dat je eerder op de rem trapt. Het hoeft allemaal niet zo nodig. Je moet af en toe helemaal niets. Daar leer je wel van. Dat hoort ook wel bij ouder worden.

9. Is dat zo?
Ja, de laatste jaren raken dingen me heel erg, zoals het verdriet van een ander. En zelf heb ik ook meegemaakt – toen mijn vrouw de laatste twee jaar het nodige gemankeerd heeft – wat een impact ziekte op het dagelijkse leven heeft.

10. Als ik burgemeester van Delft was dan... zou ik een ideeënbus openen om burgers dichter bij de politiek te brengen. Maar dan moet er wel een terugkoppeling komen.

www.westland.alocalswim.nl/actie/paul-witberg/donateurs