Met het eerste team is Jerina Boer onlangs kampioen geworden! vlnr: Anne Marie Boer, Jerina Boer, Nina de Letter, Nathalie de Letter, Lola de Letter.
Met het eerste team is Jerina Boer onlangs kampioen geworden! vlnr: Anne Marie Boer, Jerina Boer, Nina de Letter, Nathalie de Letter, Lola de Letter.

Jerina Boer is met voetbal opgegroeid: "lekker een balletje trappen…"

sport

DELFT – Delft op Zondag blikt met sporters terug op hun sportieve activiteiten in heden en verleden. Deze week een gesprek met Jerina Boer, speler van het vrouwen-kampioenselftal van SEP.

Door: Willem de Bie

Jerina Boer begint met sporten als ze zes jaar oud is: "Mijn ouders vonden het belangrijk dat kinderen sporten. Zelf waren ze actief bij SEP, maar ik wilde graag sporten met mijn vriendinnen van school, die korfbalden bij Fortuna". Jerina heeft talent en doorloopt bij Fortuna diverse selectieteams om uiteindelijk in het eerste A-team verschillende kampioenschappen winnend af te sluiten. Met haar ouders gaat ze in de weekends vaak mee naar SEP, en trapt daar met vriendinnen regelmatig een balletje: "Dat ging eigenlijk vanzelf, je bent bij een voetbalvereniging en dus voetbal je. Ook al heb ik met veel plezier gekorfbald, het was voor mij tijd voor wat anders. En die keus was eigenlijk vrij makkelijk: voetbal".

Historie
De Delftse sportvereniging SEP heeft een lange historie. In de jaren twintig van de vorige eeuw opgericht als de "R.K. Voetbal- en Atletiekvereniging Sport En Plezier". In de oorlogsjaren verdwijnt SEP van het toneel, om in 1947 weer in volle glorie tevoorschijn te komen. SEP behoort bij de grotere clubs van Delft en heeft een paar honderd jeugdleden. Als Jerina eind jaren tachtig wil gaan voetballen ligt er wel een uitdaging: "Er was op dat moment geen vrouwen-veldelftal. En dus heb ik zelf een ploeg meiden bij elkaar gehaald en zijn we van start gegaan. Die meiden haalde ik bijvoorbeeld uit de groep die altijd kwam kijken als hun vriendjes voetbalden".

Uitdaging
De nieuwbakken ploeg heeft genoeg te doen: "We begonnen allemaal net, dus er lag qua training wel een flinke uitdaging. Met trainer Marcel Alblas trainden we twee per week en het voetballen ging steeds beter. Hoewel we dat eerste jaar wel genoegen moesten nemen met een plaats in de onderste regionen van de competitie. De 5e klasse in de regio om precies te zijn". Vrouwenvoetbal was toen nog niet zo populair als nu: "Het was best lastig om nieuwe meiden te krijgen, die ook bereid waren om er voor te gaan. Het keerpunt was het moment waarop KFC failliet ging en de meiden daarvan bij ons kwamen spelen. Toen was er ineens meer ambitie, en was een hogere eindklassering haalbaar".

Groei
In de loop van de afgelopen jaren is het vrouwenvoetbal enorm gegroeid. Zowel in aantallen voetballende vrouwen, maar zeker ook in kwaliteit. Het nationale team, met spelers als Lieke Martens, speelt voetbal op hoog niveau. Ook internationaal. In de beginjaren bij SEP was dat anders: "Over vrouwenvoetbal werd soms wel lacherig gedaan. Vrouwen en voetbal was voor sommige mensen niet direct een logische combinatie. In de loop van de afgelopen jaren zijn we steeds beter gaan voetballen en, omdat je daardoor steeds hoger in de competitie gaat spelen, worden we nu wel serieus genomen. Meisjes gaan voetbal steeds leuker vinden; dat merken we ook aan de meiden-dagen die we bij SEP organiseren".

Voetbalseizoen
Het komend seizoen ziet er goed uit bij SEP: "We gaan dan van start met drie vrouwenteams. Met het eerste team zijn we onlangs kampioen geworden en gaan er in het nieuwe seizoen vol tegenaan! We hopen in ieder geval een periodetitel binnen te halen". Dit weekend wordt er natuurlijk gekeken naar de finale van het WK, voetbal is weer enorm 'in beeld': "Met de meiden hebben we onderling een poule gemaakt wie het WK gaat winnen. Ik denk dat het Frankrijk wordt, mijn voorspelling is 2-1 voor de Fransen. Hoewel Kroatië ook lekker voetbalt…". Het voetbalseizoen begint weer na de vakantie, maar ook nu zit Jerina niet stil: "Ik wil voor de komende competitie conditioneel sterk blijven, dus ik train nu nog elke week".

Doorzetten
Voetballen op niveau vraagt niet alleen hard trainen - "wij trainen drie keer in de week" - maar ook alle zaken er omheen moeten goed geregeld worden: "In onze competitie zitten de tegenstanders niet allemaal vlak naast de deur, we moeten regelmatig kilometers maken om ergens te voetballen. Komend seizoen hebben we een eigen bus, dat is wel lekker. Doordat we vaak verder weg spelen zijn we soms een hele zondag op pad voor een wedstrijd. Je moet er wel wat voor over hebben".

Interesse?
Bij SEP zijn ze altijd op zoek naar meiden die willen komen voetballen; er wordt getraind op woensdag- en vrijdagavond vanaf 19:00 uur. Sportief leuk, maar ook gezellig: "SEP is een club die voelt als familie: de sfeer is erg goed en er worden regelmatig gezellige activiteiten buiten het voetbalveld georganiseerd".