Het eisenpakket van de gemeente vertaalde zich in een open, transparant en tijdloos ontwerp. (foto: ipv Delft)
Het eisenpakket van de gemeente vertaalde zich in een open, transparant en tijdloos ontwerp. (foto: ipv Delft)

Vleermuisvriendelijke Delftse brug verovert binnenkort straatbeeld

Algemeen

De komende jaren zijn veel houten parkbruggen in Delft toe aan vervanging. Een mooie gelegenheid dus om het helemaal anders te doen, dacht de gemeente. Geen standaard brug meer die heel Nederland heeft, maar een nieuw ontwerp dat precies bij Delft past. De zoektocht naar het geschikte ontwerpbureau begon.

Door Esther Luijk

Uit de 'race' tussen vier potentiële kandidaten uit verschillende delen van het land kwam het Delftse ontwerpbureau ipv Delft als beste naar voren. Een hele eer, volgens ingenieur Johan Büdgen. "Het was geen makkelijke opdracht", vertelt hij. "Er waren best wat eisen waar de brug aan moest voldoen. Zo moest het een eenvoudige brug zijn die vrijwel overal in Delft gebruikt kan worden, moest de nieuwe brug makkelijk in onderhoud zijn en moest het ontwerp een 'Delftse Touch' hebben, zonder gelijk te overheersen. Het is best lastig om dat allemaal te verwerken in een ontwerp dat 95 procent van de mensen in Delft mooi moet vinden. Je hebt natuurlijk niet alleen met de gemeente te maken, maar ook met alle inwoners van Delft"

Ontwerp
Het eisenpakket vertaalde zich in een open, transparant en tijdloos ontwerp met een slank brugdek en verfijnde hekwerken. "Bij het ontwerp hebben we rekening gehouden met de schaalbaarheid, wat betekent dat de brug simpel gezegd zowel in het groot als in het klein gemaakt kan worden, en nog steeds een karakteristieke uitstraling heeft", vertelt Büdgen. "Bovendien kunnen we met dit ontwerp inspelen op innovaties in de markt. De brug kan namelijk van heel veel uiteenlopende materialen geproduceerd worden. Zo kan de brug over een paar jaar wellicht van een materiaal gemaakt worden dat nu nog te duur is, zonder het hele ontwerp weer aan te hoeven passen." Bij het ontwerp is zelfs gedacht aan de populaties vleermuizen die in Delft leven. "We hebben een sleuf in de onderkant van de brug aangebracht, met daarin een voorziening waar de dieren zich kunnen nestelen. Gebruiks- en diervriendelijk dus!"

Iconen
De 'Delftse Touch' die de gemeente graag wilde terugzien uit zich op verschillende manieren, verklaart Büdgen. Zo krijgen de bruggen allemaal een wit met blauwe kleur, geïnspireerd op het wereldberoemde Delfts Blauw. "Daarnaast is het hekwerk ontworpen als een klassiek ornament, verwijzend naar het historische karakter van de stad, maar op een moderne manier vormgegeven."
Tenslotte komen er lasergesneden beeltenissen in het hekwerk. Voor die iconen werd de input van burgers gevraagd, vertelt Büdgen. "Delft is bekend vanuit heel veel verschillende invalshoeken, zoals technologie, historie, creativiteit en innovatie. Het is daarom niet makkelijk om slechts een icoon te bedenken die op alle bruggen kan komen. Bovendien wilde de gemeente graag de bewoners bij het nieuwe bruggenproject betrekken. Per wijk is het heel verschillend wat de bewoners als iconen willen hebben, want elke wijk heeft een andere achtergrond. Leuk juist, want zo krijg je een heel gevarieerd aanbod en vertelt elke brug zijn eigen verhaal."

Stemmen
Er zijn 33 onderwerpen die in aanmerking komen als icoon op de brug. Zo staan onder meer Molen de Roos, De bibliotheek van TU Delft, de Koperen Kat en Antoni van Leeuwenhoek op de nominatielijst. Er kan via www.delft.nl/wijkbruggen gestemd worden op persoonlijke favorieten. De eerste bruggen worden dit jaar nog gerealiseerd in de wijken Tanthof en Buitenhof.