Zeven initiatieven en zeven bekende Delftenaren is alles wat je nodig hebt voor een geslaagd Standsmakerspodium. (Foto: PR)
Zeven initiatieven en zeven bekende Delftenaren is alles wat je nodig hebt voor een geslaagd Standsmakerspodium. (Foto: PR) Foto: PR

Deze studenteninitiatieven zijn smaakmakers van Delft

Algemeen

Zeven initiatieven en zeven bekende Delftenaren is alles wat je nodig hebt voor een geslaagd Standsmakerspodium. Een avond om het succes te vieren en de waardering uit te spreken richting de studenten die achter deze initiatieven staan.

Op woensdag 27 juni was het zo ver; vanuit TOP Delft, Studenten Vrijwilligerswerk Delft (SVD), de lustrumcommissie van het DSC (Katalyse) en stadsambassadeur Bruun van der Steuijt kwam het initiatief om deze prijsuitreiking te organiseren.

Onzichtbare initiatieven
Het begon een jaar geleden toen de lustrumcommissie van het DSC naar aanleiding van het convenant tussen de TU en de gemeente een speeddate avond wilde organiseren. Er zijn namelijk zo veel mooie studenteninitiatieven maar vaak blijven ze onzichtbaar voor de stad en haar inwoners. Relatief kort inwoner de stad en met een jaarlijks wisselend bestuur is het moeilijk voor studenten een netwerk op te bouwen en bij de goede mensen terecht te komen. Zo blijven ideeën helaas vaak ideeën of komen initiatieven niet van de grond. Bij de speeddate waren een hoop studenten maar ook maatschappelijke organisaties en geïnteresseerden inwoners. Hierdoor ontstond het idee om de succesvolste initiatieven in het zonnetje te zetten aan het eind van het jaar. De avond was opgedeeld in zeven categorieën: samenwonen, klussen, sport, zorg, horeca, samenwerken en cultuur. Na een korte introductie door de lustrumcommissie en studenten vrijwilligerswerk Delft vertelden de bekende Delftenaren wie ze hadden genomineerd voor de prijs in hun categorie.

Nominaties
Als eerste was Jan Bloemberg aan de beurt en hij nomineerde Abtswoude Bloeit. Een mooi initiatief waar ouderen, studenten en daklozen samen in één gebouw wonen. Door samen te wonen stimuleer je vanzelf het contact tussen groepen. Zo zijn er al verschillende eetgroepen en repareert een student bijvoorbeeld de computer van een oudere vrouw.

Hierna was Helma Sollie van Stichting Present aan de beurt om één van haar vrijwillige studenten te nomineren. Pieter van de Kamp van de Flex groep C.S.F.R. mocht de prijs in ontvangst nemen. Op zijn studentenvereniging hebben ze een flexgroep opgezet waardoor studenten makkelijk kunnen helpen bij de klussen van Stichting Present. Na een succesvolle samenwerking van drie jaar gaan ze hier nog even mee door.

De derde die naar voren kwam was de Wethouder Wonen, Wmo en Sport Karin Schrederhof. Zij was de gelukkige om de maatjes van het SamenSporten van de Golden Tenloop te nomineren. Tijdens SamenSporten trainen kinderen en jongeren met en zonder beperking samen gedurende 6 weken voor deelname aan één van de afstanden van de GoldenTenloop. Menno en Carmen vertelden vol enthousiasme over hun deelname aan de loop, ze hadden wel 10 km gerend samen. En hand in hand kwamen ze over de finish.

Hans Bogaarts, wijkagent in Delft en dus bekend met situaties waarin directe zorg geboden is, nomineerde Eray Elbayrak van de studententak van het Rode Kruis. Zij zetten zich in om meer bewustwording te creëren onder studenten, scholieren en andere jongeren. Naast cursussen en voorlichting staan ze ook op evenementen om EHBO te verlenen.

Bij de categorie Horeca kwam Ferry van Winden, mede-eigenaar van het Stads-Koffyhuis en De Delf, naar voren. "Toen ik van dit initiatief hoorde dacht ik daar zijn er weer een paar die restaurantje gaan spelen, maar niks bleek minder waar." met deze woorden nomineerde hij de Hartige Samaritaan. Dit pop-up restaurant uit 2017 was er om vluchtelingen een plek te geven waar ze weer gewoon met anderen samen konden werken. In de keuken maakten ze de lekkerste gerechten en tussen het tafelen door deelden ze hun verhalen met de gasten en andere studenten die er werkten. Met een kersvers nieuw team gaan ze volgend jaar aan de slag voor de volgende editie.

Nol Karbet van Korfbalvereniging Fortuna nomineerde de lustrumcommissie van Virgiel voor hun geweldige samenwerking. Dankzij de lustrumviering op het terrein van Fortuna deze zomer kunnen zij de kleedkamers verbouwen en de club weer een beetje mooier maken.

Als laatste kwam de nachtburgemeester Leo Quack naar voren om de studenten van het Delftsche Studenten Tooneel Gezelschap te nomineren in de categorie cultuur. Ter ere van het Lustrum van het DSC organiseren zij een toneelstuk voor jong en oud. Een manier om de Delftse inwoners een andere kant van technische studenten te laten en samen te genieten van een avond uit in de open lucht.

Vooruitblik
Om de avond goed af te sluiten werd er nog lang nagepraat. Ook werd er al even vooruitgeblikt naar de mooie dingen die nog komen gaan: De lancering van de nieuwe website van SVD op 11 juli, het foodtruckfestival van het lustrum van het DSC op 22 juli en de tweede speeddate met nieuwe studenten in september.