Mariska Haring: “Ontspanning, trainen, plezier, samen met de hond een goed team zijn, daar gaat het om”. (Foto: Willem de Bie)
Mariska Haring: “Ontspanning, trainen, plezier, samen met de hond een goed team zijn, daar gaat het om”. (Foto: Willem de Bie) Foto: Willem de Bie

"Samen met de hond een goed team zijn, daar gaat het om"

sport

DELFT – Delft op Zondag blikt met sporters terug op hun sportieve activiteiten in heden en verleden. Deze week een gesprek met Mariska Haring, voorzitter van de Kynologen Club Delft.

Door: Willem de Bie

Mariska Haring begon met de hondensport in 1992. Haar eerste hond bij de Kynologenclub (kynos = hond) was een Collie waar ze vooral trainde op 'agility'. Agility, of behendigheid, is een sport waar het plezier van hond en eigenaar voorop staat. Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De 'handler' mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaams-signalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij 'agility' wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond. Die kennismaking met deze sport beviel Mariska goed: "In het begin was ik vooral recreatief bezig, later ben ik serieuzer gaan lopen, vooral met de Shetland Sheepdog. De naam van de Shetland Sheepdog geeft aan waar hij vandaan komt: de Shetland Eilanden bij de noordelijke kust van Schotland. Hij is waarschijnlijk het resultaat van kruisingen tussen Schotse Herder, de `Yakki' honden van de Groenlandse walvisjagers en de Spitshonden die Scandinavische vissers vergezelden. De Sheltie is een miniatuur-collie met dezelfde onweerstaanbare blik als zijn grote oom. Het is een actieve hond en erg slim. Altijd trouw aan de baas en heeft niet zoveel met vreemden. Kortom een ideale hond voor deze tak van sport".

Serieus en intensief
Het aanleren van het lopen van een parcours is een serieuze en intensieve bezigheid: "De hond moet het parcours foutloos lopen en zo snel mogelijk. Er zit van alles aan hindernissen in: over een schutting, tunnels, een kattenloop (hond loopt over smalle plank), zigzaggend om paaltjes heen en meer van dit soort zaken". Niet gewoon zomaar wat hindernissen; de regels zijn vastgesteld door de landelijke Kynologenorganisatie, de Raad van Beheer. Wat weer overeenkomt met de Europese eisen, zodat er in breed verband wedstrijden kunnen worden georganiseerd. Kijk op www.houdenvanhonden.nl voor alle details.
Leuk natuurlijk, een hond kunstjes leren zo zeggen onwetende buitenstaanders, maar wat heeft de hond er aan? Mariska: "Het is een actieve sport, zowel voor de hond als de baas, en het spelelement is goed voor de hond. Om op hoog niveau te kunnen meedoen wordt er het hele jaar, meerdere dagen per week, geoefend. Het samenspel tussen mens en dier, het trainen van de spieren en de hersenen, het buiten zijn, beiden genieten er met volle teugen van!". Jonge honden moeten eerst uitgroeien, zodat ze vanaf ongeveer een jaar mee kunnen doen. Daarna kan het trainen beginnen, hoewel jonge honden ook willen spelen. Mariska: "Die pit die in honden zit wordt op een speelse manier omgebogen naar het aanleren van vaardigheden. Zoals bij voorbeeld het klimmen over een schutting: de hond moet leren dat-ie onderaan begint, dat daar het eerste raakvlak zit, en niet als een dolle tegen de schutting opspringt. De hond gaat de toestellen herkennen en weet dan wat er van 'm verwacht wordt".

Gezin een hoofdrol
Zoals bij veel sporten is actief zijn bij de club, de kynologenclub, een activiteit waar het gezin een rol bij speelt: "Als we een wedstrijd in bijvoorbeeld Enschede hebben gaat het gezin mee. Sterker nog: onze drie dochters zijn ook gaan lopen met de honden; het is voor ons een 'way of live'. Dat moet ook wel, want nationale wedstrijden zijn door het hele land". 'Lopen', dat is een vakterm die alles inhoudt wat de kynologenclub doet. In 2019 bestaat Kynologenclub Delft en omstreken honderd jaar. Begonnen als een club hondenliefhebbers waar tentoonstellingen en gehoorzaamheidscursussen werden gegeven, nu uitgegroeid tot een grote vereniging waar veel diverse hondensporten en opvoedingscursussen worden gegeven. Met een prachtige accommodatie aan het eind van de Tanthofdreef.
Wat maakt deze sport zo aantrekkelijk? Mariska: "Ontspanning en plezier, zowel voor de mens als de hond. Samen proberen een hecht team te worden dat op een leuke en spontane manier ook nog 's wedstrijden kan winnen. Zowel de hond als de baas zijn actief, zowel lichamelijk als geestelijk". En dan is er nog de hond in het dagelijks leven: "In de huidige maatschappij is het belangrijk dat een hond gehoorzaamt, dat-ie weet wat en waar het gevaar is, maar ook dat-ie zelf geen gevaar is. Gevaar dat ontstaat bij het doorfokken van bepaalde rassen en het niet of verkeerd trainen". Wie wil kijken of het wat voor hem/haar is: veel avonden wordt er getraind aan de Tanthofdreef. Wel handig om even te bellen of te mailen (www.kc-delft.nl).