António Teodósio vindt Delft een prachtige stad.
António Teodósio vindt Delft een prachtige stad.

10 vragen aan: António Teodósio

vaste rubrieken

Schilder António Teodósio is op zoek naar mooie plekjes en uitzichten in Delft. Tips zijn welkom! Stuur een foto naar ajoaoteo@gmail.com

1. Waarom wilde je met dit schilderij gefotografeerd worden?
Het is één van de meer dan twintig schilderijen die ik gemaakt heb van Delft. Maar ik wil er meer maken, en daarom ben ik op zoek naar mooie uitzichten of speciale plekjes die ik kan schilderen.

2. Heb je al een plekje in gedachten?
Ik zou wel heel graag eens van bovenin de Oude Kerk willen schilderen. Maar ik ken natuurlijk ook niet alle mooie plekken van Delft. Daarom zoek ik tips! Denk aan een apart uitzicht van rijen woningen vanaf een dak in de binnenstad, een verborgen binnenplaats, een wandelpad in het Tanthof, een prachtige straat...

3. Je bent geen Delftenaar...
Ik woon pas vier jaar in Delft. Oorspronkelijk kom ik uit Portugal.

4. Hoe kom je dan hier?
We zijn hier vier jaar geleden naartoe verhuisd omdat onze kinderen hier woonden. Inmiddels is één van hen uit Delft weg, maar voor ons is de stad juist huis geworden!

5. Schilder je al lang?
Van kleins af aan. In Portugal schilderde ik vooral met olieverf. Hier in Nederland heb ik daar minder gelegenheid voor. Olieverf ruikt sterk en dat is in ons kleine huis niet prettig. Vandaar dat ik ben overgestapt op aquarelleren.

6. Waarom neem je Delft als onderwerp?
Omdat het een prachtige stad is! Er zijn zoveel mooie gebouwen. Van oorsprong ben ik architect, dus daar heb ik speciaal oog voor. Ik geniet elke keer weer als ik door Delft loop. Al erger ik me vaak ook aan de rommel die op straat gegooid wordt. Het maakt mensen blijkbaar niet uit dat ze de stad bederven. Daarom zou ik ze willen zeggen: hé, jouw afval is ook vies!

7. Je maakt dus graag reclame voor Delft...
Ja. In tegenstelling tot mijn Portugese schilderijen, die eigenlijk allemaal in Portugal blijven, gaan mijn Delftse schilderijen de wereld over. Ik heb geëxposeerd op internationale tentoonstellingen en galerieën in Portugal, Cyprus, Griekenland, Italië, Oostenrijk en Nederland.

8. Kunnen we ze hier ook zien?
Binnenkort zijn een aantal schilderijen van mij te zien in het brugwachtershuisje bij de Koepoortbrug. Zelf ben ik dan op 28 en 29 juli ook aanwezig. Mijn droom is overigens om nog eens te kunnen exposeren in een Delftse galerie.
9. Wat zou je doen als je burgemeester van Delft was?
Marja doet het prima. Ze heeft trouwens ook al eens een schilderij van mij geliket op Facebook. Als ik burgemeester zou zijn zou ik alle artiesten een pas geven waarmee ze gratis monumenten in konden om te schilderen. En ik zou een open atelier realiseren, kosteloos, voor mensen die thuis geen ruimte hebben.

10. Waar kunnen de tips heen?
Stuur een foto naar ajoaoteo@gmail.com of kijk op www.facebook.com/antonio.teodosio.391