Delftse Burgemeester Marja van Bijsterveldt plant samen met directeur Carina Hilders een boom.
Delftse Burgemeester Marja van Bijsterveldt plant samen met directeur Carina Hilders een boom.

Nieuw voorplein Reinier de Graaf Gasthuis feestelijk geopend

Algemeen

Drie jaar geleden is het ziekenhuis verhuisd naar een nieuw gebouw. Inmiddels zijn, na drie jaar hard werken, ook het buitenterrein en het voorplein heringericht. "Het ziekenhuis heeft nu de entree en omgeving gekregen die het verdient", aldus Van Bijsterveldt. EGM architecten bood het Gasthuis, namens de ontwerpende partijen van de nieuwbouw en het voorplein, een mozaïekbank aan in de stijl van Vermeers schilderij Gezicht op Delft.
De afronding van het voorplein is het laatste onderdeel van het gehele nieuwbouwproject. Naast de bouw van het nieuwe ziekenhuis en de sloop van de twee oude gebouwen, is onder meer een nieuwe bezoekersparkeergarage gebouwd en is de ecozone heringericht. Dankzij het nieuwe voorplein komen bezoekers van het ziekenhuis aan in een prettige en toegankelijke omgeving. Voor patiënten betekent de komst van dit plein dat zij tijdens hun verblijf in het ziekenhuis naar buiten kunnen om te wandelen of even op een bankje te zitten.

Het nieuwe voorplein van het Reinier de Graaf Gasthuis is afgelopen vrijdag feestelijk geopend door de Delftse Burgemeester Marja van Bijsterveldt. Zij plantte samen met Reinier de Graaf directeur Carina Hilders een boom.

Groene omgeving dankzij ecozone
Naast het voorplein is een ecozone aangelegd, waarmee ruimte wordt gecreëerd voor planten en dieren. In deze ecozone zijn zogenoemde wadi's en een hoogwaterreservoir aangelegd, plekken waar regenwater zich kan verzamelen bij wateroverlast en kan infiltreren in de bodem. Het vernieuwde stuk natuur heeft natuurlijk enige tijd nodig om tot ontwikkeling te komen, maar biedt direct na aanleg al ruimte aan verschillende soorten vogels, vissen en amfibieën. Daarnaast is het voor patiënten en bezoekers van het ziekenhuis mogelijk om door een deel van de ecozone te wandelen of plaats te nemen op een bankje om te genieten van het uitzicht.

Eric Wendel van EGM architecten biedt de Reinier de Graaf directeur mozaïekbanken aan in de stijl van Vermeer.