De deelnemers discussieerden in groepjes over stellingen en er werd een getekend verslag gemaakt.
De deelnemers discussieerden in groepjes over stellingen en er werd een getekend verslag gemaakt. Foto: Ruud Stift

Delftse bewoners in discussie over aardgas

Algemeen

DELFT - Delft staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen op het gebied van energievoorziening. Op weg naar een energieneutrale stad nodigt de gemeente haar inwoners uit te discussiëren over de verschillende thema's. Deze week kwamen bewoners in het Stadskantoor bijeen om te praten over Delft Aardgasvrij in 2050.

Door Ruud Stift

De gemeente Delft doet ook haar duit in het zakje om de uitstoot van broeikasgas CO2 zoveel mogelijk te minimaliseren en daarmee de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. De overheid wil met ingang van het jaar 2050 in heel Nederland af van het gebruik van de fossiele brandstof aardgas. Wat betekent dat voor de 56.000 woningen (huishoudens) die Delft telt? Circa 50 bewoners kwamen voor de tweede keer bijeen in het Stadskantoor. Aan de hand van vragen en opmerkingen die tijdens de eerste bijeenkomst (23 mei jongstleden) waren verzameld, ging men in groepjes de discussie aan.

Stellingen
Na een korte inleiding door Bart van Geleuken (projectleider Warmtevisie Delft 2021) werden de deelnemers in groepjes opgedeeld. Aan zes thematafels ging men volgens een bepaalde centrale stelling het gesprek aan. Een groepje deelnemers beet zich vast in de stelling: 'Hoe kan de gemeente (niet-financieel) bijdragen om Delft aardgasvrij te krijgen?' Wat zijn de stappen (isolatie, plan van aanpak, fasering)? Welke zekerheid kan wel/niet worden geboden?
Een tafel verder werd de stelling: 'Werken aan een aardgasvrij Delft begint met goede communicatie' verder uitgeplozen. Hoe mensen te betrekken? Welke informatie werkt het beste? Hoe kan de invoering van buurtinitiatieven gestimuleerd worden?

Maaike Kaiser (programmamanager Delft Energie Neutraal):
"Delft telt ongeveer 56.000 woningen. Volgens de Agenda 2040 komen daar nog 15.000 wooneenheden bij. Delft Aardgasvrij is natuurlijk een groot thema wat iedere bewoner aan gaat. Daarom willen we dat de bewoners zoveel als mogelijk worden betrokken, kunnen participeren.
Bij de eerste bijeenkomst in mei werden er naar aanleiding van de gesprekskaders ongeveer 400 opmerkingen/suggesties verzameld. Hoe krijgen we met z'n allen een schonere, betrouwbare en betaalbare energievoorziening? Wat zijn de belangrijkste dingen waar we oog voor moeten hebben?
Voor alle huishoudens geldt: Hoe zit het dadelijk met het aanzicht van de woning en wat wordt de kostenpost? Daarom proberen we in kaart te brengen waar de aandacht vooral naar toe zou moeten gaan. Waar moeten we beginnen? Zou men willen bijdragen aan een buurt- of wijkinitiatief?"

Warmteplan
"We zijn steeds meer aan het pinpointen in het kader van het Warmteplan 2021, het 'Klimaatakkoord voor Nederland', waar we vanaf 2013 mee in de slag zijn. Ook proberen we de bewoners handvatten mee te geven over wat ze zelf al kunnen doen. Door bij een geplande verbouwing te kiezen voor energiezuinige apparatuur of door over te schakelen op koken via inductie. Zorg voor een goede isoaltie. Daar kan iedere eigenaar nu al stappen in zetten. Dat scheelt later wellicht dubbele kosten." Landelijk is oud-PvdA partijleider Diederik Samsom door Minister van Economische Zaken Eric Wiebes aangesteld als onderhandelaar van het Nederlands Klimaatakkoord. Wiebes wil deze zomer nog tot een klimaatakkoord komen dat ervoor moet zorgen dat de CO2-uitstoot in 2030 minstens 49 procent gedaald is ten opzichte van 1990. Samson moet er daarnaast voor zorgen dat in 2030 twee miljoen huizen van het aardgasnet af zijn. Dat is een kwart van alle Nederlandse woningen.

Maaike Kaiser:
"Daarom zal de energienota moeten worden aangepast. Eigenaren van een met gas verwarmde woning zullen pas bereid zijn een elektrische warmtepomp aan te schaffen als ze daarvoor beloond worden met een fors lagere energierekening. Mensen kiezen nu nog niet voor een milieuvriendelijke oplossing omdat de prijsverschillen tussen gas en stroom te klein zijn." Er zijn steeds meer problemen bij het winnen van aardgas. Denk aan de aardbevingen in bijvoorbeeld Groningen, het aardgas dat opraakt en de afhankelijkheid van andere landen. Het gebruik van aardgas stopt dus, ook in Delft. In 2050 komt alle energie van hernieuwbare bronnen: zon, wind, biomassa en aardwarmte zoals geothermie van de TU Delft. Onze energievoorziening is dan betrouwbaar, betaalbaar en schoon.
De volgende participatiebijeenkomst waar de Delftse Energiestrategie verder wordt besproken, staat gepland op maandag 3 september. Aanmelden kan via adviesruimte@delft.nl