Van de kunst van Fred Breebaart wordt gezegd dat het je vrolijk maakt. (Foto: PR)
Van de kunst van Fred Breebaart wordt gezegd dat het je vrolijk maakt. (Foto: PR)

Nieuwe Artists in the Spotlight

cultuur

Van 15 juli tot 14 september staat het werk van Christa van Rijs en Fred Breebaart "in the spotlight" bij de Kunstsuper aan het Agathaplein 4 te Delft.

Christa van Rijs werd al van jongs af aan geboeid door het maken van sieraden. In 1999 begon zij de opleiding in Schoonhoven en specialiseerde zich in het ontwerpen van gouden en zilveren sieraden. Inspiratie voor ringen, halskettingen, oorbellen of armbanden vindt ze veelal in de architectuur, maar ook in sieraden die eeuwen geleden in andere culturen werden vervaardigd: welke vormen werden gekozen, welke verbindingen werden gemaakt, welke materialen werden gebruikt? Omdat het steeds belangrijker is waar de grondstoffen vandaan komen, werkt Christa met gerecycled zilver en goud van bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een catalogus van bestaande ontwerpen ligt bij de Kunstsuper ter inzage. www.sieraad-ontwerp.nl of Facebook: Sieraad & Ontwerp.
Fred Breebaart (1945 – 2015) volgde als tiener een kunstopleiding aan de Hazelhorstschool in Delft en woonde hier het grootste deel van zijn leven. Naast heel veel andere onderwerpen legde Breebaart tijdens zijn leven veel Delftse taferelen, in zijn zeer herkenbare naïeve stijl, met acrylic verf op masonite vast. In alle werken kan men de kunstenaar terugvinden in een blauwe tuinbroek met roze shirt, terwijl zijn vrouw meestal in een paars jurkje aan zijn zijde staat. Van een aantal van deze werken is inmiddels door drukkerij Re-Art, die ook het beroemde echtpaar van Rembrandt mocht drukken, in een oplage van 50 exemplaren prachtige giclées gemaakt. Een deel van deze giclées wordt sinds 2 jaar door Freds weduwe Ineke getoond in de Kunstsuper, terwijl voor deze gelegenheid ook andere giclées (o.a. van Curaçao, waar Fred als kind woonde), een origineel en een gelimiteerde print van Delft te zien en te koop zullen zijn. Een veel gehoorde reactie op het werk van Breebaart is dat het je een blij gevoel geeft. www.fredbreebaart.nl