Het orgel van de Remonstrantse Kerk dateert van rond 1900. (Foto: PR)
Het orgel van de Remonstrantse Kerk dateert van rond 1900. (Foto: PR) Foto: Esdor van Elten

Orgelconcerten in de Remonstrantse Kerk

cultuur

Op zaterdag 30 juni start Jan J. van den Berg, de bekende Delftse organist, zijn traditionele serie zomerorgelconcerten in de Remonstrantse Kerk.

89 Jaar is hij inmiddels, maar Jan J. van den Berg, van 1953 tot 1994 organist van de Nieuwe Kerk, denkt nog niet aan stoppen. "Dit is niet alleen een beroep, maar ook een soort ambtsbediening." En dus zal hji ook dit jaar een serie orgelconcerten verzorgen in de Remonstrantse Kerk. Een traditie die de organist zijn hele 'ambtstermijn' én daarna in ere heeft gehouden. Tijdens het eerste concert op 30 juni staat het volgende op het programma:

Canonische bewerkingen over Psalm 123 (A.C. Schuurman)
Preludium en Fuga in C gr t. (J.S. Bach)
Koraalbewerking: Vater unser im Himmelreich
Pastorella in A gr t (J.G. Walter)
Romanze in a kl t (M. Reger)
Koraalbewerking over Psalm 122 en Psalm 119 (J.J. v/d Berg)
Thema en variaties (H. Andriessen)

De orgelconcerten vinden ongeveer om de twee weken plaats. Tevens zal een aantal gasten hun opwachting maken. Op 7 juli zullen leerlingen van Jan J. van den Berg spelen. Op 21 juli is Wim Hazeu, organist/dirigent van de St. Agneskerk in Den Haag te gast. 4 augustus is het hoogtepunt van de orgelserie met de jaarlijkse Bachherdenking. Op 11 augustus speelt Wybe Kooijmans uit Naarden. De orgelserie wordt op 25 augustus traditioneel afgesloten met een gezamenlijk concert van Gerard Bal en Jan J. van den Berg. "Dat doen we ook al 50 jaar." Bij alle concerten zijn CD's van Jan J. van den Berg bij de uitgang verkrijgbaar. De Remonstrantse Kerk is te vinden aan de Oude Delft 102. Aanvang 20.15 uur.