De bruggen naar ontwerp van ipv Delft vormen straks een prachtig visitekaartje voor de stad.
De bruggen naar ontwerp van ipv Delft vormen straks een prachtig visitekaartje voor de stad.

Delftse bruggen vertellen ieder een eigen verhaal en samen het verhaal van de stad

Algemeen

De komende jaren zijn veel houten parkbruggen in Delft toe aan vervanging. Bruggenspecialist ipv Delft ontwierp daarom een nieuwe standaardbrug Delftse stijl: een modulair, schaalbaar en onderhoudsarm ontwerp. Het hekwerk biedt bovendien ruimte voor een Delfts icoon, een afbeelding die de stad typeert. Bewoners kunnen nu ideeën indienen voor deze iconen. De eerste exemplaren worden eind dit jaar gerealiseerd.
Net als de rest van Nederland kampt ook Delft met een veelvoud aan kleine bruggen die het einde van hun levensduur naderen. Met het oog op onderhoud, een eenduidig straatbeeld en snelle en efficiënte vervanging vroeg de Gemeente vorig jaar vier partijen een ontwerp te maken voor een Delftse standaardbrug. Het aanbiedingsontwerp van ipv Delft bleek een schot in de roos.
De nieuwe standaardbrug is bedoeld voor alle Delftse wijken behalve de historische binnenstad en de Spoorzone. Nog dit jaar zal de eerste serie van vijf bruggen geplaatst worden in de wijk Tanthof en één brug in de wijk Buitenhof. De Gemeente heeft bewoners van deze wijken inmiddels opgeroepen aan te geven welke iconen zij graag op de nieuwe bruggen zouden zien. De meest genoemde ideeën worden verwerkt in de bruggen.
De komende jaren zullen meer bruggen vervangen worden. Uiteindelijk vertellen de bruggen ieder een eigen verhaal en samen het verhaal van de stad. De Gemeente heeft al plannen voor wandelroutes langs de bruggen en een interactieve kaart. Hoe dan ook vormen de bruggen straks een prachtig visitekaartje voor de stad.