Nieuw Delft voor weer een deel in de maak! V.l.n.r.: Wicher Mol (BPD), voormalig wethouder Raimond de Prez (PvdA) en Isidoor Hermans (Directeur Spoorzone Delft) (Foto: Desirée Schippers)
Nieuw Delft voor weer een deel in de maak! V.l.n.r.: Wicher Mol (BPD), voormalig wethouder Raimond de Prez (PvdA) en Isidoor Hermans (Directeur Spoorzone Delft) (Foto: Desirée Schippers)

Samen investeren in 'merk' Delft

Algemeen

DELFT – Delft kan financieel weer wat ruimer ademhalen, dus is het zaak om alvast vooruit te plannen. Aan de hand van zeven investeringsopgaven: Innovatie en technologie, Delft als must-see bestemming, Voorzieningen voor iedereen, Transformatie van de stad, Delft bereikbaar en Delft energieneutraal, opgetekend in de Agenda Delft 2040 moeten de nieuwe ambities verwezenlijkt gaan worden.

Door Ruud Stift

Tijdens de jaarlijkse vastgoedbeurs Provada in de RAI Amsterdam, zijn de eerste piketpaaltjes geslagen om de 'stad van morgen' te helpen bouwen. Aldaar werden de eerste overeenkomsten van een handtekening voorzien. Investeerder Certitudo Capital uit 's Hertogenbosch verwierf het leegstaande kantoorpand aan de Tanthofdreef 3. De nieuwe invulling van het 3.500 m2 grote pand is bekend: 300 luxe afgewerkte huurappartementen bestemd voor hoogopgeleide en (bijna) afgestudeerde young professionals, die op zoek zijn naar een huurwoning nabij het centrum van Delft. Een deel transformatie én een deel nieuwbouw met als resultaat 70 meter hoogbouw.

Frank van Vliet (fractievoorzitter GroenLinks): "Prachtig dat op deze plek laagbouw omgetoverd wordt in hoogbouw. De uitbreiding van het aantal woningen, 15.000 op termijn, binnen Delft zorgt natuurlijk ook voor een verveelvoudiging van het aantal auto's en daarvoor is in Delft-Zuid nog genoeg ruimte. De wijk Tanthof sluit daarnaast prima aan op andere hoofdwegen en openbaar vervoer."

Gelatinebrug
"De gemeente zet in op een solide basis voor het vormgeven van de toekomst, samen met regiopartners uit omliggende gemeenten én andere ontwikkelpartners. De komende tien, twintig jaar richten we ons op de zeven verschillende investeringsplannen. Bijvoorbeeld de Gelatinebrug. Die zal straks verbonden zijn met het nieuwe Station Delft Campus. Een heel belangrijke stap voor de ontwikkeling van de wijk Schieoevers.
Daarnaast zijn onze pijlen vooral gericht op het gebied rond Reinier de Graaf, de wijk Buitenhof en het afronden van de Spoorzone."

Nieuw Delft
Een deel van de plannen voor Nieuw Delft, de zelfbouwkavels (velden 3 en 10.2) in het Van Leeuwenhoekkwartier, werd met een handtekening bekrachtigd door betrokken partijen: het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS), Ballast Nedam Development en gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Management). Er kan nu gestart worden met de ontwikkeling van 177 fraaie appartementen en 7 royale parkwoningen. Vertrekkend wethouder Raimond de Prez (PvdA) is verguld met Ballast-Nedam als partner van het eerste uur voor project Nieuw Delft: "Zij realiseren een derde deel van het totale project en zien hun lange adem beloond. Met Guldenwater, woningen gelegen aan de Ireneboulevard, het Van Leeuwenhoekpark en de Nieuwe Gracht, nemen zij meteen het grootste project binnen Nieuw Delft voor hun rekening."

Kerem Günaydin (CEO Ballast-Nedam) is blij met de bouwopdracht: "De woningen worden standaard gasloos, geheel elektrisch opgeleverd. Woningen van deze tijd, die passen binnen de duurzaamheidsambities van Nieuw Delft. Op een toplocatie, dichtbij de historische binnenstad en het station. In maart startten we met project Floris in de Coendersbuurt waar wij 9 royale herenhuizen aan de Graaf Floriskade realiseren."

Speerpunt
Henk Twisk (programmamanager gebiedsontwikkeling Gemeente Delft): "De stad samen maken geldt als speerpunt binnen de Agenda 2040. De Gemeente Delft neemt een derde van de totaal geraamde kosten (1,4 miljard euro) voor haar rekening. 
De rest zal van de private markt moeten komen: beleggers (beheer van huurwoningen), woningcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen, bedrijven of uit samenwerking met regiopartners. Partners die ambities omzetten in creatieve ideeën voor uitvoering, experimenten, plannen en concrete projecten. Binnen dit proces moeten zij een langjarige verbintenis aan gaan om samen tot goede (publiek-private) businesscases te komen en te investeren in de stad. Dit vraagt om een gezamenlijke integrale én regionale blik naar ruimtelijke investeringen en het op regionaal niveau bundelen van geldstromen van overheden en private partijen. De Delftse ontwikkelstrategie dient hulpmiddel te zijn om de komende 5 tot 10 jaar de stedelijke investeringsopgaven op gang te brengen."

Het 'merk' Delft
"Creëren van nieuwe ruimte en herontwikkelen van bestaand. Sterke en leefbare wijken met goede woningen en passende voorzieningen voor iedereen. Binnenstedelijk willen we 15.000 extra woningen toevoegen, als onderdeel van een regionale woonbehoefte van 170.000 woningen. Tegelijkertijd zetten we in op 10.000 extra banen, op alle niveaus in de stad. Hiervoor is 100.000 m2 aan extra bedrijfsruimte nodig, vooral voor de innovatieve maakindustrie. Delft als toonaangevende technologische kennisstad (High Tech Capital), waar het goed wonen, werken en verblijven is. Een stad die gebruik maakt van duurzame energie (zon, wind, biomassa en aardwarmte), die optimaal bereikbaar is en waar men kan genieten van de rijke historie en cultuur. Delft als 'merk': aantrekkelijk voor bezoekers, nieuwe inwoners en bedrijven. Duurzaam en vitaal met het welzijn van álle Delftenaren als leidraad."