Damian Jongeneel en Mabel van Veen bedienen de dankbare leden van de Zonnebloem (tekst en foto: Martin Groen)
Damian Jongeneel en Mabel van Veen bedienen de dankbare leden van de Zonnebloem (tekst en foto: Martin Groen)

Leerlingen SC-Delfland verwennen leden Zonnebloem

Algemeen

Donderdag 14 juni werd een groep van 100 leden van regio Gilze van De Zonnebloem, een dag lang verwend door de leerlingen van de Delftse vmbo-school "Scholencombinatie Delfland". Het bijzondere was dat leerlingen van drie verschillende richtingen van de school samenwerkten om deze dag voor elkaar te krijgen, de richtingen zorg, horeca en economie.

De ongeveer 15-jarige leerlingen die zorgden voor de koffie en de lunch volgen een opleiding op de afdeling Horeca, Banket en Recreatie en zitten in het derde leerjaar van hun vmbo-opleiding. Damian Jongeneel die als leerling dit gedeelte van het programma coördineerde: "Het is erg grappig om te doen, een nieuwe ervaring en belangrijk. We verdienen er namelijk ook een certificaat mee."

De Zonnebloem uit Gilze
De ouderen zijn lid van De Zonnebloem in de regio Gilze en hebben de uitnodiging van Delfland dankbaar in ontvangst genomen. Albert Aarts is leraar van SC Delfland en heeft in het verleden in de keuken gestaan bij een instelling in Gilze. Zodoende was het contact gauw gelegd. De enthousiaste leraar Steef Priem vertelde ronduit over de activiteit en dat sloeg duidelijk over op de leerlingen. Gedisciplineerd en met veel plezier voerden de leerlingen hun taken uit. "We zijn ook benaderd door de Delftse tak van De Zonnebloem. Mogelijk dat deze afdeling binnenkort ook de school bezoekt," aldus Priem. Ineke Klopman is al jaren lid van De Zonnebloem en genoot zichtbaar van alle lekkernijen. "We hebben een heerlijke kop koffie gekregen met wat lekkers. Straks krijgen we als lunch een heerlijk driegangendiner voorgeschoteld. Ik hoorde dat we daarbij zelfs een wijntje krijgen, heerlijk. En wat een prachtig nieuw schoolgebouw is dit zeg." Het diner was uiteraard door de leerlingen van de school zelf bereid en werd ook door hen uitgeserveerd.

Rondje binnenstad
Na de heerlijke lunch gingen de leerlingen van de afdeling Zorg met de gasten naar de binnenstad van Delft. Daar kregen ze een rondleiding langs toeristische plekken. Leerlinge van de school Mabel van Veen, vond het erg leuk om te doen: "We helpen de ouderen en doen ervaring op. Het is wel een grote groep, dus best moeilijk om iedereen ook echt aandacht te geven." De ouderen genoten zichtbaar vanuit hun rolstoel van de mooie plekjes in deze prachtige stad.

Zelfgemaakt presentje
De middag werd afgesloten met een drankje in het restaurant van de school, waarbij een door de leerlingen zelf gemaakte gebakje natuurlijk niet ontbrak. Ten slotte kregen de gasten van De Zonnebloem nog een kleinigheidje mee in de vorm van kleine Delfts Blauwe klompjes met bedankkaartje. Het zal niemand verbazen dat ook dit presentje ontworpen en gemaakt was door de leerlingen van de afdeling Economie zelf. Aan het eind van de middag namen de leden van de Zonnebloem dankbaar en met een tevreden glimlach op de gezichten afscheid van hun gastvrouwen en gastheren van Scholencombinatie Delfland.