Anton en z'n mede brommerboys vierden hun jubileum aan de Duitse Moezel
Anton en z'n mede brommerboys vierden hun jubileum aan de Duitse Moezel

"Blauwe rook en een takkeherrie, geweldig!"

Algemeen

Al tien jaar delen de Brommerboys lief en leed, alhoewel van dat eerste gelukkig veel meer. Vorige week vierde het Pijnackerse brommerclubje hun jubileum met een tripje naar Duitsland.

Door Esther Luijk

13 heren en 1 dame telt de vereniging. "We heten wel de Brommerboys, maar dames zijn ook welkom", lacht Anton Schäffer, die zelf sinds een paar jaar lid is. "Duitsland was geweldig, het is daar mooi rijden langs de Moezel. Onze Zündappjes en Kreidlers konden die haarspeldbochten, bergen en steile heuvels maar net aan! Gelukkig zijn ze een beetje opgevoerd..."

Oorsprong
Het begon allemaal toen drie vrienden bedachten dat het wel leuk zou zijn om met hun oude brommertjes naar Texel te rijden. "Ze opperden dat idee op een feest aan een aantal oud bekenden en iedereen was super enthousiast. Veel hadden nog wel een oud brommertje op zolder staan. En dat is het mooie met die degelijke dingen, je hoeft ze alleen af te stoffen, een beetje schoon te maken en het is gaan met die banaan! Met z'n allen gingen ze toen de trip maken. Zo is de originele groep van tien Brommerboys ontstaan. Inmiddels zijn er een paar vertrokken en nieuwe leden bijgekomen, maar we blijven een hechte club!"

Anton zelf kocht zijn blauwe Zündappbrommer een paar jaar geleden van een glazenwasser die hij toevallig tegenkwam. "Na een paar maanden kreeg 'ie wat mankementen en kwam ik via via bij John terecht, een van de oprichters. Hij heeft toen m'n brommer gefixt en vertelde me ook over de Brommerboys. Ik ben nooit meer weggegaan!"

Hoogtepunten
In de tien jaar dat de 'Boys' samen zijn, hebben ze veel hoogte- maar ook dieptepunten meegemaakt. "Een heel gedenkwaardig moment was de rit van zo'n 150 opgetrommelde brommers naar een terminaal zieke man", vertelt Anton. "Hij had vlak voor zijn diagnose mijn brommer nog gespoten. Een echte vakman was het, ik was weg van zijn spuitwerk. Het was zijn laatste wens om mijn brommer nog een keer te zien als 'ie weer helemaal in elkaar zat en af was. Zo'n 150 brommereigenaren uit heel Nederland gaven gehoor aan onze oproep om mee te rijden naar zijn huis, een prachtig moment!"

Maar ook de jaarlijkse tocht naar Rotterdam op Koningsdag staat hoog in 't vaandel bij de Brommerboys. "We vertrekken dan vanaf 't Delftse Hout samen met de rode Kreidlerclub in een lange stoet van zo'n 200 brommers naar 't Stieltjesplein. Vlak voor Rotterdam sluiten er dan altijd nog zo'n honderd brommers aan uit die omgeving en met z'n allen rijden we als een raket de stad in. 't Plein staat vervolgens blauw van de rook en het is een grote takkeherrie, maar wat geweldig is dat altijd!"

Midlifecrisis
De leeftijden van de leden lopen flink uiteen. Zo is de jongste 'ergens midden dertig' en tikt het oudste lid de 75 al aan. "Het maakt niet uit, zo'n oude brommer is voor alle leeftijden leuk. Je voelt je echt weer zestien. Noem het een midlifecrisis of gewoon avontuur, maar we hebben er echt super veel lol in. Je beleeft alles zo anders dan in een auto, veel intenser. In een auto heb je amper tijd om om je heen te kijken en te genieten van de omgeving. En geloof mij: wij genieten volop!"